Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Tillbakataget anställningserbjudande

Hej min man blev erbjuden en anställning via email. Om han va intresserad skulle komma och skriva på den 25/4 mailet fick han den 23/4. Idag den 24/4 säger dem att dem drar tebax den pga att han har varit sjuk och en sen ankomst. Får arbetsgivaren göra så?

Rådgivarens svar

2018-04-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om avtals ingående regleras i avtalslagen.

När anses ett avtal ha ingåtts?
Det finns inte några i lag uppställda formkrav för hur ett anställningsavtal ska ingås. Istället gäller huvudregeln i 1 § avtalslagen, nämligen att ett avtal anses ha ingåtts när den ena parten har lämnat ett anbud och motparten har accepterat detsamma. Dessa förslag kan lämnas hur som helst - muntligen, skriftligen, via e-post och så vidare.

Villkor om att ett avtal ska ingås i särskild form
Två parter kan på förhand komma överens om att ett avtal ska ingås skriftligen. Om så är fallet, ingås anställningsavtalet när ett skriftligt kontrakt har upprättats och undertecknats av bägge parter.

Potentiell skadeståndsskyldighet på förhandlingsstadiet
Lagen kräver alltså att ett tydligt avtalserbjudande har lämnats och att ett rakt, jakande svar ges på detta för att ett avtal ska ingås. Att enbart ha förhandlat om olika avtalsvillkor innebär inte att ett avtal har ingåtts. Om den ena parten orsakar den andra parten skada på förhandlingsstadiet kan dock skadeståndsskyldighet uppstå. Det bör dock poängteras att detta kräver ganska tydliga snedsteg från den felande partens sida och att det är svårt att vinna framgång med en skadeståndstalan på sådan grund.

I ert fall
Det låter som att din man och hans avtalspart har förhandlat via email och enbart diskuterat att de ska ingå ett anställningsavtal skriftligen. Jag har därför svårt att se att det har uppstått någon skyldighet för endera part att faktiskt fullfölja detta och upprätta ett sådant avtal. Utan att veta samtliga omständigheter i ditt fall, låter det därför som att arbetsgivaren har kunnat dra tillbaka sitt erbjudande utan vidare.

Om kravet på skriftlighet inte har uttalats speciellt tydligt eller om andra omständigheter talar för det, kan din man och arbetsgivaren redan ha ansetts ha ingått ett anställningsavtal. Arbetsgivaren kan då inte backa ur detta hur som helst. Om din man har sagt upp sig från sitt tidigare jobb eller annars lidit ekonomiska skador av att arbetsgivaren nu backar från detta, kan det därför vara värt att undersöka om en skadeståndstalan kan drivas. Återigen vill jag dock poängtera att det kan vara svårt att vinna framgång med en sådan talan.

Jag hoppas att ni fick svar på era funderingar! För vidare vägledning skulle jag råda er att ta kontakt med ett fackförbund om ni är medlemmar i ett sådant.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.