Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Upplysningsplikt vid banklån

Hejsan,
Jag har en fråga som rör hur mycket information en lånetagare är skyldig att ge banken vid ett husköp.

Jag och min sambo bor för närvarande i en hyresrätt. Vi planerar att starta upp ett skyddat boende och behöver därför köpa en fastighet i form av en villa. I samtal med banken ser de detta köp som ett så kallat ”spekulationsköp”, vilket innebär att vi i så fall måste köpa det via företag och tvingas lägga in en mycket större insats. När jag frågade bankpersonal om vi måste uppge för banken vad vi planerar att göra med fastigheten så ville hon inte säga för mycket, men menade på att banken ju inte kan tvinga någon att flytta in i bostaden. 

Min fråga till er är alltså om det finns några problem med att helt enkelt köpa en fastighet privat och sedan göra om till en näringsfastighet? Har jag några skyldigheter att berätta om våra planer för banken?  

Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2018-12-25

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmänna avtalsrättsliga principer

Jag kan inte hitta några specialregler för banklån, i alla fall inte i din situation. Vi faller därför tillbaka på allmänna avtalsrättsliga principer. Dessa uttrycks i den något föråldrade och svårlästa avtalslagen.

En grundläggande avtalsrättslig princip är kontraheringsfriheten. Man är fri att ingå, eller inte ingå, avtal med vem man vill. Banken kan alltså, ifall ni väljer att inte ge tillräcklig information om ert lån, välja att inte ge er lånet. Likaså kan de, om ni uppger att ni ska använda lånet till viss verksamhet, välja att inte ingå avtal med er, alternativt erbjuda ett annat avtal. När avtal väl har ingåtts gäller dock att avtalet ska hållas (pacta sunt servanda). Om banken inte har frågat vad ni ska använda fastigheten till, och ni inte heller har uppgett detta, kan banken som jag ser det inte dra sig ur avtalet. När lånet är givet, så är det givet.

Jag har dock inte tagit något bolån, så jag vet inte vad som framgår av den blankett/ansökan som görs. Eftersom att det verkar vara olika kontantinsatskrav beroende på om det gäller bolån eller näringsfastighetslån, verkar det dock som att det är tydligt när lånet ingås vad fastigheten enligt avtalet ska användas till. Om ni tar ett lån för att köpa en bostad måste ni således köpa en bostad, annars bryter ni mot låneavtalet. Banken behöver inte fråga vad ni ska använda fastigheten till, utan det räcker med att det framgår av avtalet att lånet gäller just bostadsfastigheter, för att ni ska anses bundna av avtalet att endast låna pengar till en bostad.

Knäckfrågan är hur länge ni måste använda bostaden innan ni gör om den till ett skyddat boende. Det är ju uppenbart orimligt att ni inte någonsin ska kunna göra något annat än att bo i er villa. På samma sätt, men motsatsvis, så borde ni inte heller kunna ta lånet och sedan från första dagen bedriva näringsverksamhet istället för att bo där. Jag kan tyvärr inte säga något närmare om var gränsen går, eftersom att detta är en fråga som, såvitt jag kan se, inte har prövats i praxis (rättsfall).

Rekommendation

Jag rekommenderar att ni lusläser låneavtalet och ser om det finns någonting i avtalet som antyder att det rör sig om ett lån för just en bostad. Ifall det finns en sådan skrivning så är binder ni er genom att ingå avtalet till att låna för just en bostad (och inte en näringsverksamhet). Om det mot förmodan inte finns några sådana skrivningar så är det lugnt. Ni har ingen allmän skyldighet att berätta något för banken. I sådana fall är det bara att ta lånet och använda pengarna till er näringsverksamhet.

Om det däremot finns sådana skrivningar bör ni kontakta en av våra jurister. Det kan ni också göra ifall ni känner er osäkra på att läsa avtalet. Våra jurister hjälper er gärna med både avtalstolkning och hur ni ska lägga upp framtida transaktioner och handlingar för att ni ska kunna få ett så bra lån som möjligt för er näringsverksamhet.

Jag hoppas att det var någorlunda svar på din fråga. Det går som sagt inte att säga särskilt mycket utan avtalet framför sig. Om du har någon annan fråga är du välkommen att ställa den. I övrigt önskar jag er lycka till med verksamheten.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.