Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Upptäckt fel efter köp av begagnad bil

Hej!

Jag köpte en beg bil för mindre än ett år sedan.
I sommar har jag behövt använda bilens A-C men märkt att den ej har fungerat och det har varit olidligt varmt i bilen vid 30grader utomhus. Jag skjutsar mina barn varje dag och det har varit jättejobbigt för dom.

Jag lämnade in bilen På verkstad för att se om det bara var att fylla på A-C’n. Jag fick till svar att A-C’n hade ”vittrat sönder” och det tar längre tid än ett år. Alltså borde felet funnits när jag köpte bilen, men inget som jag kände till då.
Kostanden för att byta ut felet är 7000kr. Kan jag kräva att säljaren (bilfirma) står för den kostnaden?

Rådgivarens svar

2020-07-05

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Fel på begagnad bil köpt från en bilfirma
När ett köp av en begagnad bil sker där köparen är en privatperson och säljaren ett företag (bilfirman) blir konsumentköplagen tillämplig. Om ett fel på bilen upptäcks efter köpet, ansvarar säljaren för felet om det går att bevisa att felet fanns redan innan köptillfället (20 § konsumentköplagen). Om ett fel uppstår inom sex månader från köpet anses felet ha funnits vid köptillfället, såvida inte säljaren kan motbevisa det (20 a konsumentköplagen).

Vad som räknas som ett fel på bilen
Om något avviker från vad som avtalats kring bilens skick så anses ett fel på bilen föreligga. Bilen är också att anse som felaktig om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa om ett förhållande om bilens egenskaper eller användning som säljaren kände till (eller borde ha känt till), och som köparen kunnat räkna med att bli upplyst om och därigenom påverkat ifall köpet skulle genomföras. Bilen är även att anse som felaktig om den i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta (16 § konsumentköplagen). Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet (19 § konsumentköplagen).

Befintligt skick
Även om en vara har sålts i "befintligt skick" eller med ett liknande villkor, ska varan anses som felaktig om den är i sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter hade kunnat förutsätta (17 § konsumentköplagen).

Din situation
Beroende på vad ni har avtalat om i köpeavtalet gäller det framför vad som föreskrivs i lagen, såvida avtalsvillkoren inte är sämre ställda än vad du som konsument skulle få rätt till enligt lag. Då gäller lagen före.

Vad en köpare kan räkna med att bli upplyst om varierar beroende på vilken vara som köpet rör sig om. Vid ett bilköp kan en trasig AC vara avgörande för köpeavtalets ingående, i och med att en trasig AC kan begränsa användbarheten av bilen och även vara kostsamt att behöva åtgärda i efterhand. Dock är en trasig AC ingenting som påverkar bilens körbarhet, men du bör kunna räkna att bli upplyst om ett sådant förhållande eftersom det är i ditt intresse att veta om ett sådant fel.

Begagnade saker säljs vanligen med villkoret “befintligt skick”. Dock är det inget befriande villkor för säljaren om bilen är i sämre skick än vad du kunnat förvänta dig på grund av det pris du betalade eller liknande. Priset på bilen kan alltså vara ett tecken på vad köparen kan förvänta sig av varan. Vid köp av begagnade saker i största allmänhet, är köparen medveten om att skicket på varan är försämrad på grund av ålder och bruk. Om försäljningspriset var ovanligt lågt för denna bil, kan det ha indikerat på att du inte kan förvänta dig toppskick utan några fel på bilen.

Köparen kan inte hävda fel som han kände till eller borde ha sett vid köpet. Med tanke på att felet dock visades först efter en tid, är det troligtvis inte heller något du bör ha upptäckt vid köpet. Dock kan det bli problematiskt ifall du inte testade AC:ns funktion vid köptillfället och felet kunde ha upptäckts då.

Vad du kan göra om det föreligger fel
Du måste reklamera felet till säljaren inom skälig tid från det att du upptäckt felet. En reklamation som görs inom två månader från det att felet upptäckts ska alltid anses vara inom rätt tid (23 § konsumentköplagen). Dock har en konsument rätt att reklamera en vara upp till maximalt tre år efter köpet. Om fel föreligger, kan köparen i första hand kräva avhjälpande eller omleverans och i andra hand prisavdrag och slutligen hävning av köpet. Köparen kan även kräva skadestånd (22 § konsumentköplagen).

Som första steg måste du alltså vända dig till bilfirman för att reklamera. Reklamationen bör göras skriftligen, exempelvis via mail. Be bilfirman om ett skriftligt svar i samma mail. Om du och bilfirman inte kommer fram till en lösning, kan du därefter göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning av rättsläget. ARN:s beslut är inte bindande för någon part, utan en rekommendation om hur ärendet ska lösas. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN. Innan du som konsument anmäler ärendet måste bilfirman sagt nej till ditt krav.

Familjens Jurist hjälper gärna till
Om du vill få hjälp med att ta ärendet vidare, är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist. Vi kan förklara vilka rättigheter du har som konsument och vad som är viktigt att tänka på om du hamnar i en tvist med ett företag. Vi erbjuder juridisk rådgivning samt hjälp med att ställa krav mot bilfirman om du önskar. Läs mer här om hur Familjens Jurist kan hjälpa dig som konsument om du hamnat i en tvist med ett företag.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.