Hej! Enligt kontraktet hyr jag som inneboende i en bostadsrätt och betalar 9000kr i månaden. Hyresvärden bor inte där och har endast kommit vid försäljning och visning av boendet. Jag har bott där sen 1 juli 2019 och ägaren som hyrt ut har varit där vid 6 tillfällen det var i juli 2019 och i april 20r20. Jag får ej tillbaka depositionen. Fast jag förklarar att hyran blir sen pga av myndigheterna och sjukdom. Sedan blev den aål och flyttat ut. Har aldrig missat hyran. Sagt till i god tid om situationen och vill av betala. Men hon tog depositionen utan att informera. Fick vetskap om detta då jag frågade. Om det nu är inneboende ska inte personen ifråga vara där då? Annars är det väl andrahand? Som inte gått igenom styrelsen?
Är det rätt att ta ut 9000kr i hyra som inneboende om personen ej varken vistas eller bor där?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Regler om bostadsrätt finns i 7 kap. bostadsrättslagen (BFL) och i lagen om uthyrning av egen bostad. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Inneboende
Utgångspunkten är att bostadsrättshavaren får ha inneboende i sin lägenhet utan tillstånd av styrelsen om det inte medför men för föreningen eller någon annan medlem i föreningen, 7 kap. 8 § BFL. Bostadsrättshavaren måste dock ha kontroll över lägenheten. Det betyder att bostadsrättshavaren måste antingen bo eller använda lägenheten för att anses ha kontroll över lägenheten. För upplåtelse av hela lägenheten i andra hand krävs styrelsens samtycke eller tillstånd från hyresnämnden, 7 kap. 10 § och 7 kap. 11 § BFL.
Deposition
Syftet med deposition är att den ska täcka eventuella kostnader för skada som hyresgästen orsakar. Depositionen kan också användas om hyresgästen inte betalar hyran. Om hyresgästen sköter sig och tar hand om lägenheten samt betalar sina hyror i tid, ska hyresgästen få tillbaka hela depositionen vid utflyttning.
Skälig hyra
Lagen om uthyrning av egen bostad reglerar vad som är en skälig hyra vid uthyrning av hela lägenheten eller ett rum i en bostadsrätt. En skälig hyra för en hel bostad anses vara den totala summan för bostadens driftskostnader och kapitalkostnad, 4 § lagen om uthyrning av egen bostad. Men om man bor som inneboende och hyr ett rum ska man inte behöva betala lika mycket som vid uthyrning av hela lägenheten. En skälig hyra för en inneboende bör bestämmas utifrån hur stor procentuell del av bostaden hyresgästen bor på eller använder.
Din situation
Eftersom bostadsrättshavaren inte bor i lägenheten eller vistas där kan det vara fråga om en andrahandsuthyrning. Som nämnts ovan krävs samtycke eller tillstånd för andrahandsuthyrning. Om bostadsrättshavaren inte inhämtar ett samtycke eller tillstånd blir det en olovlig andrahandsuthyrning, vilket kan leda till att bostadsrättshavaren blir av med sin lägenhet. När det gäller depositionen får man tillbaka den vid utflytt under förutsättning att man har betalat sina hyror i tid. Om man inte har skött sig kan bostadsrättshavaren som är hyresvärden dra bort en del från depositionen. Jag känner inte till alla omständigheter i fallet, vilket gör att jag inte exakt kan uttala mig om bostadsrättshavaren har haft rätt att behålla hela depositionen eller inte. För att räkna ut om din hyra är skälig kan du ta hjälp av räkneexemplet som finns på Boupplysningens hemsida.
Om du behöver mer hjälp rekommenderar jag att du tar kontakt med en av våra bostadsrättsjurister på Familjens Jurist. Juristerna på Familjens Jurist har kunskap om bostadsrättsjuridik och kan hjälpa dig vidare i ärendet. Du är även välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.