Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vad gäller när man köpt en begagnad husvagn med fuktskada?

Hej!
Har köpt en husvagn för 18 000kr som visa sig vara ett stort fultskade hus.
Det är fukt både fram och bak+ golv.
Ägaren nekar till att det skulle finnas någon fukt i den över huvud taget och efter att påpekat detta och försökt att lösa problemet med dom så står jag i det läget där tidigare ägare inte vill veta vid problemet och vägrar ta tillbaka den.

Rådgivarens svar

2020-07-09

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Köplagen
Jag förstår det som att du köpt en begagnad husvagn av en privatperson och inte en näringsidkare. Det innebär att köpet regleras av köplagen (KöpL). Jag kommer att redogöra för vad som gäller enligt lagen. KöpL är dock inte tvingande, vilket innebär att parterna kan avtala om andra villkor än de som följer av lagen.

Fel på husvagnen?
Varan ska i fråga om art, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet, KöpL 17 §. Om inte annat följer av avtalet, ska varan vara ägnad för de ändamål för vilka varor av samma slag i allmänhet används och ha egenskaper som säljaren har hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell. Varan är felaktig om den avviker från detta eller i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Saker som påverkar vad man kan förvänta sig av en husvagn är till exempel dess ålder och pris. Fuktskador är sannolikt något som avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.

Köparens undersökningsplikt
Köparen har en dock undersökningsplikt och får inte åberopa fel som denne måste ha känt till vid köpet, KöpL 20 §. Har köparen före köpet undersökt varan eller underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får köparen inte åberopa fel som denne borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder. Fel får inte heller åberopas om köparen före köpet har fått tillfälle att undersöka prov på varan och felet gäller en egenskap som skulle framgå av provet. Detta innebär att det endast är dolda fel som kan åberopas.

Vad kan köparen göra?
Om varan är felaktig får köparen kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller ersättning för att avhjälpa felet. Köparen får även häva köpet samt begära skadestånd.

Avhjälpande
Köparen har rätt att kräva att säljaren avhjälper felet utan kostnad för köparen, om avhjälpande kan ske utan oskälig kostnad eller olägenhet för säljaren, KöpL 34 §. Om säljaren inte fullgör sin skyldighet att avhjälpa felet, har köparen rätt till ersättning för försvarliga kostnader för att avhjälpa det.

Prisavdrag eller hävning
Om avhjälpandet inte sker inom skälig tid får köparen kräva prisavdrag som motsvarar felet, KöpL 37 §. Köparen får istället häva köpet, om felet är av väsentlig betydelse för denne och säljaren insåg eller borde ha insett det, KöpL 39 §.

Skadestånd
Köparen har rätt till ersättning för den skada denne lider genom att varan är felaktig, KöpL 40 §. Detta gäller dock inte om inte säljaren visar att underlåtenheten att avlämna en felfri vara beror på ett hinder utanför säljarens kontroll.

Er situation
Eftersom jag inte vet vad det är för typ av husvagn kan jag inte bedöma om det rör sig om fel utifrån priset du nämner. Jag inte känner inte heller till om det skett någon undersökning där fuktskadorna borde ha upptäckts eller inte. Jag kan därför inte göra en slutgiltig bedömning av om du har rätt att göra påföljderna av fel gällande. Jag råder dig dock att återigen kontakta säljaren om du upplever att du har rätt till exempelvis avhjälpande eller hävning av köpet. Vill du ha mer konkret rådgivning utifrån omständigheterna i ditt fall rekommenderar jag att du tar kontakt med en jurist. Våra jurister på Familjens Jurist kan hjälpa till med vidare konsultation. Du kan boka tid för ett möte här.

Om säljaren inte samarbetar kan du välja att ta tvisten vidare till domstol genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. En rättegång är dock förenad med en ekonomisk risk då den part som förlorar målet i regel ska ersätta den andra parten för dennes rättegångskostnader. Det är därför en god idé att först ta kontakt med en jurist.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.