Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vad gäller om katten jag köpt visar sig vara en hane och inte en hona?

Hej! Jag är kattuppfödare, driver en hobbyverksamhet. Har köpte en kattunge från en annan uppfödare som visade sig vara en hane och inte en hona. Katten har stamtavla och är registrerad som hona, så uppfödaren har alltså sett fel kön. Då jag enligt köpeavtalet och överenskommelse köpt en hona till min avelsverksamhet önskar jag nu häva köpet och få pengarna tillbaka. Uppfödaren vill däremot erbjuda mig en ny likvärdig honkattunge. Jag tycker inte att den kattungen som erbjuds är lika fin och den är också betydligt yngre. Detta försenar även mina kommande avelsplaner. Vad har jag för rättigheter?

Rådgivarens svar

2023-01-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen!

I svensk rätt anses djur vara lös egendom varför denna fråga regleras i köplagen (KöpL). Skälet till att det är köplagen och inte konsumentköplagen som är aktuell är för att båda parter bedriver samma verksamhet. Antingen ses verksamheten som en näringsverksamhet och det är fråga om två näringsidkare som gör affär med varandra eller så ses situationen som att två privatpersoner som gör affär. Oavsett blir köplagen aktuell. 

Nedan kommer jag först att allmänt redogöra för vad som gäller om man köpt ett djur ”behäftat med fel”. Sedan kommer jag tillämpa detta på din situation. 


Att köpa ett djur ”behäftat med fel”

När man köper ett djur ska djuret överensstämma med vad som har avtalats om i fråga om art och kvalitet med mer (17§ KöpL). När man köper ett djur säljas oftast djuret i ”befintligt skick”. 

Bara för att djuret säljs i befintligt skick betyder inte det att säljaren friskriver sig alla fel. Det finns fortfarande fall då djuret kan anses vara behäftat med fel (19§ KöpL). Djuret anses behäftat med fel om:

  • den inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren lämnat före köpet och som kan ha antagits påverkat köpet.
  • säljaren inte upplyst om ett sådant fel som köparen borde ha kunnat räkna med att få veta och att detta skulle ha påverkat köpet. 
  • djuret är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter kunnat förutsätta.

 

Köparens undersökningsplikt

Oftast blir köparen erbjuden att undersöka djuret. Köparen kan då inte åberopa sådana fel som denne måste ha känt till vid köpet (20§ KöpL). Om säljaren har uppmanat dig att undersöka varan och du inte gör det förfaller även din rätt att göra felet gällande (20§ KöpL). Så kallade dolda fel, sådant som inte går att upptäcka vid undersökning, går därmed att åberopa. 

Exakt vad som räknas som dolda fel är inte självklart. Enligt förarbetena ska man utgå från ”den grad av omsorg som kan krävas en person i köparens ställning”. Samtidigt kan man ha en större undersökningsplikt om det gäller en vara eller ett djur som ofta är behäftad med fel. Man får alltså göra en enskild bedömning i varje fall. 

 

Reklamation

När man har köpt en felaktig vara eller ett djur som är behäftat med fel är det första man behöver göra att reklamera skriftligt. En skriftlig reklamation är ett krav för att kunna åberopa felet och måste ske inom skälig tid (32 § KöpL). Är felet ett sådant som går att avhjälpa har köparen rätt att kräva att säljaren reparerar skadan kostnadsfritt (34 § KöpL). Om felet inte går att avhjälpa eller att säljaren inte gör detta inom skälig tid kan köparen kräva prisavdrag som motsvarar felet (37 § KöpL). Är felet är av väsentlig betydelse för köparen, och säljaren insåg eller borde ha insett det, kan även hävning aktualiseras (39 § KöpL).

 

Din situation

Din fråga handlar om vad du har för rättigheter då du köpt en katt som visade sig vara en hane i stället för en hona. Först och främst kan vi konstatera att det är fråga om ett fel då säljaren uttryckligen sagt att katten var en hona. Därefter får vi kolla på om du borde ha upptäckt detta fel vid en undersökning. Eftersom även du är en uppfödare antas du upptäcka fel lättare än någon som inte jobbar med katter. Detta innebär att fler fel anses vara ”dolda”. En direkt garanti eller lugnande besked från säljaren om en viss egenskap hos djuret gör emellertid att det är rimligare att köparen inte dubbelkollar just denna egenskap (jämför NJA 1996 s 598). 

Det är därför möjligt att det är fråga om ett dolt fel. Det är fråga om ett stort fel rörande en ”vara” som inte går att avhjälpa. Eftersom det är fråga om en specifik katt med specifika egenskaper har jag svårt att se att omleverans (det som säljaren föreslår) blir aktuellt, då det ska röra sig om ett likvärdigt djur. Troligen har du därför rätt till att häva köpet då det är fråga om ett väsentligt fel som köparen borde ha insett detta. 

Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Om du har några fler frågor är det bara att återkomma. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.