Började för några månader sedan när jag bjöd in en vän som inneboende, var inget snack om hyresavtal så det skrevs aldrig något då jag kände inte att det skulle behövas.Nu 4 månader senare, efter att jag fått reda på hans innestånde kronofogden skuld och att han förmodligen aldrig haft möjligheten att betala nån hyra öhvt, med 0 kronor från hyran inkasserat och en personlig skuld på 3000 (7500 totalt) så tänker jag sparka ut han. Han är inte adressändrad hit, inga brev och har inga förbindelser i papper att han bor här såvitt jag vet. Samt han har åkt hem över julen till sitt familjehem för att spendera sin tid där. Så mina 2 frågor är
1. Jag har rätten att sparka ut han utan någon förvarning eller uppsägningstid?
2. Hans föremål som är kvar = (säng och några fåtal kläder). Kan jag t.ex sälja tillbaka det till han för den skuld han sitter på? Eller på nåt sätt ha det i hålhake mot han?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Det framgår inte av din fråga om din bostad är en hyresrätt eller bostadsrätt, vilket kan påverka vilken lag som är tillämplig. I den här situationen kommer dock den s.k. hyreslagen bli tillämplig oavsett vilken bostadstyp du har, eftersom den s.k. privatuthyrningslagen inte reglerar just det som är aktuellt för den här frågan.
Muntligt avtal
Generellt sätt så är muntliga avtal giltiga enligt avtalsrätten. Vad gäller just hyresavtal framgår det av hyreslagen att ett det ska vara skriftligt, om hyresgästen eller hyresvärden begär det. Detta innebär alltså att ett muntligt hyresavtal är gällande om ingen av parterna har begärt ett skriftligt sådant, 12 kap 2 § JB.
Uppsägning
Hyresavtal gäller för obestämd tid, om inte annat har avtalats. Hyresavtal som gäller för obestämd tid måste sägas upp för att upphöra att gälla. Hyresavtal kan även ingås på bestämd tid. Ett sådant avtal upphör att gälla vid hyrestidens slut, om inte annat har avtalats. (12 kap 3§). Vid hyresavtal på obestämd tid gäller 3 månaders uppsägningstid. För tidsbestämda avtal beror uppsägningen på hur lång hyrestiden är.
Uppsägningen ska vara skriftlig, om hyresförhållandet har varat minst 3 månader i följd vid tidpunkten för uppsägningen. En uppsägning kan ske muntligen om det är hyresgästen som säger upp avtalet, och hyresvärden lämnar ett skriftligt erkännande av uppsägningen. (12 kap 8 §). Uppsägningen ska delges hyresgästen, och det förespråkas därför att en uppsägning skickas till hyresgästen med rekommenderat brev. Fördelen med detta är att hyresgästen då anses ha delgivits när hyresvärden lämnar in brevet till posten, oavsett om hyresgästen sen hämtar ut brevet eller ej. Det finns inget krav på att hyresgästen ska skriva under uppsägningen för att den ska bli giltig.
Förverkande
I vissa fall kan en hyresvärd ha rätt att säga upp hyresgästen med omedelbar verkan. De situationer där detta kan bli aktuellt anges i 12 kap 42 §. Exempel på sådant är att hyresgästen inte betalar hyran, stör grannarna eller använder lägenheten på ett annat sätt än vad som är avtalat.
Avhysning
Om hyresgästen vägrar att flytta vid uppsägningstidens utgång kan man ansöka om avhysning hos domstol eller kronofogden.
Hyresgästens egendom
Om en hyresgäst har lämnat egendom i en lägenhet eller i ett utrymme som hör till lägenheten, exempelvis ett förråd, tillfaller egendomen hyresvärden efter 3 månader, om hyresvärden har lämnat en anmodan till hyresgästen om att avhämta egendomen men detta inte har gjorts. Om hyresvärden inte lämnar en anmodan tillfaller egendomen hyresvärden 6 månader efter att hyresgästen har flyttat eller avhysts från lägenheten. Detta framgår av 12 kap 27 §.
Om man tar egendom som tillhör annan kan man göra sig skyldig till olovligt förfogande, 10 kap 4 § BrB.
Din situation
Du skriver att du har låtit din vän bo hos dig som inneboende men att ni inte har skrivit något avtal om detta. Min bedömning är att det ska ses som att ni har ett muntligt hyresavtal, och det är därmed giltigt enligt hyreslagen. Det innebär att hänsyn måste tas till de hyresrättsliga reglerna. Du behöver därför säga upp din inneboende för att få avtalet att upphöra. Eftersom ni inte har kommit överens om någon särskild hyrestid har ni ett hyresavtal på obestämd tid och det är då 3 månaders uppsägningstid. Uppsägningen ska ske skriftligen. I det här fallet skulle det dock kunna vara så att du har rätt att säga upp din inneboende med omedelbar verkan, eftersom han inte betalar någon hyra, vilket är en förverkansgrund. Det som möjligtvis är problematiskt är att ni inte verkar ha kommit överens om att han ska betala någon hyra, och det kan då vara svårt att säga upp honom med omedelbar verkan av den anledningen. Oavsett om den regeln är tillämplig eller inte så kan du säga upp honom med 3 månaders uppsägningstid.
Vad gäller hans egendom har du ingen rätt att ta denna och sedan kräva att han ska betala för att få tillbaka den. Det du kan göra är att ansöka hos kronofogden om hjälp att kräva tillbaka de pengar som personen är skyldig dig. Du kan läsa mer på kronofogdens hemsida hur du går tillväga. Vad som gäller i övrigt om hyresgästens egendom så tillfaller den dig efter 3 månader om du har bett honom att hämta den men han inte har gjort det. Om du inte har gjort detta tillfaller egendomen dig efter 6 månader.
Eftersom det är ett lite oklart hyresavtal då ni b.la inte har kommit överens om att din inneboende ska betala någon hyra, så kan jag tyvärr inte ge dig mer rådgivning än detta. Om du behöver mer hjälp i ärendet rekommenderar jag att du kontaktar Familjens Jurist som kan hjälpa dig i frågor om hyresavtal.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.