Hej! Jag köpte en bil för bara någon månad sedan, och här om dagen så dök en varningslampa upp och bilen började bete sig konstigt, så jag stannade bilen och ringde bärgning. Felet var en trasig tändspole, och de var tvungna att byta tändstiftet på verkstaden också. Ringde till bilhandlaren som jag köpte bilen av, men han sa att det var en slitage-del som inte gick på garantin. Jag läste på om 6-månadersregeln, men gäller det bara på ”större” problem, som t.ex motorfel? Vad tycker ni jag ska göra, och vad gäller egentligen?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Garanti på bilen
Garanti innebär att säljaren ansvarar för bilens funktion eller en viss egenskap under en viss tid. Om det blir fel på bilen under garantitiden måste säljaren kunna bevisa att felet inte omfattas av garantin, om han eller hon vill gå fri från ansvar. I ditt fall måste bilhandlaren visa att felet på bilen inte omfattas av garantin.
Konsumentköplagen
Om garantin inte gäller kan du ändå åberopa fel på bilen enligt konsumentköplagen. Lagen gäller för köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument, 1 § konsumentköplagen. Bilen ska vara i avtalsenligt skick, det vill säga motsvara vad köparen och säljaren kommit överens om muntligt eller skriftligt. Bilen anses exempelvis vara felaktig om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet. Fel föreligger även om varan i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta, 16 § konsumentköplagen.
Köparen måste reklamera felet till säljaren inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet. Meddelande som lämnas inom två månader efter det att köparen märkt felet ska alltid anses ha lämnats i rätt tid, 23 § konsumentköplagen. Köparen har rätt att kräva avhjälpande, prisavdrag, häva köpet eller begära skadestånd.
Fel som visar sig inom sex månader ska anses ha funnits vid köpet, om inte annat visas eller det är oförenligt med varans eller felets art, 20 a § konsumentköplagen. ARN har bland annat konstaterat att en trasig bensinpump i en bil normalt är ett sådant fel som anses ha uppstått efter köpet, eftersom en bil med en trasig bensinpump inte går att köra. ARN avslog därför konsumentens krav. Du kan läsa mer om detta på ARN:s hemsida.
Din situation
Om köparen upptäcker ett fel ska han eller hon meddela säljaren om detta så att ett avhjälpande kan ske. Det betyder att du först borde ha meddelat bilhandlaren och sedan begärt att bilhandlaren genomför en reparation enligt konsumentköplagen. Eftersom reparationen har skett på din bekostnad kan du kräva prisavdrag som svarar mot felet.
Rekommendation
Jag skulle rekommendera att du begär prisavdrag som svarar mot felet. Om du och säljaren inte kommer överens kan du vända dig till ARN.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.