Hej!
Såhär ligger det nu till. Jag och min sambo har nu gått isär. (Ej gifta). Under tiden vi var ihop tog vi och skaffade oss en bil. Sambon ställde sig på lånet men eftersom han ej hade fast anställning under tillfället var jag tvungen att stå med som "vittne" eller medsökande på lånet för att det skulle kunna gå. Samt att jag fick lägga in en handpenning på 5000 kr och han la in resten, vilket var ca 60 000. Men bilen i sig står under hans namn. Sen har vi varje månad delat på räkningen till lånet 50/50.
Nu har vi inte gått isär på ett bra sätt och jag vill veta vad jag har rätt till och inte. För jag har inte riktigt än fått reda på om han tänkt behålla bilen eller om han ska panta in den. Men hur är fallet med mina pengar som jag har lagt på bilen, alltså handpenningen samt betalningen till lånet som vi delade varje månad. Har jag rätt att få tillbaka mina pengar eller hur funkar det? Måste han t ex köpa loss mig om han tänkt behålla bilen. Alltså att jag får tillbaka mina 5000 + dom pengarna ja lagt på halva räkningarna. Hur funkar det?
Svar
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Bodelning mellan sambor
Sambors ekonomiska förhållanden regleras i första hand genom sambolagen. När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördelas mellan samborna genom bodelning, om någon av samborna begär det, 8 § sambolagen.
Det är alltså enbart sådan egendom som definieras som samboegendom som ska delas. Enligt 3 § sambolagen utgörs samboegendom av sambornas gemensamma bostad och bohag. Bohag definieras i 6 § sambolagen som ”möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet”. Annan egendom som t.ex. bilar, båtar och pengar utgör inte samboegendom och kan därmed inte vara med en bodelning.
Samägd egendom
Egendom som inte är samboegendom kan dock fortfarande vara samägd. Någon juridisk definition av vad som krävs för att egendom ska vara samägd finns inte. Vanligtvis brukar det faktum att två eller flera personer tillsammans köper något vara tillräckligt, särskilt om egendomen är avsedd för gemensamt bruk.
Frågor som rör samägd egendom regleras i samäganderättslagen. Lagen begränsar i vissa avseenden en delägares möjligheter att förfoga över (sälja, pantsätta, ge bort etc.) den samägda egendomen. Enligt 2 § samäganderättslagen får inte den ene samägaren förfoga över egendomen utan den andres samtycke. Om delägarna inte kan komma överens anges i 3 § samäganderättslagen att man kan ansöka hos tingsrätten om en god man som tar över förvaltningen av egendomen. En delägare har även rätt att ensam ansöka hos tingsrätten att egendomen ska säljas på offentlig auktion enligt 6 § samäganderättslagen.
Lagen är dispositiv, vilket innebär att delägarna själva kan avtala om andra villkor än de som anges i lagen.
Andelsberäkning
Enligt 1 § samäganderättslagen har varje delägare rätt till viss andel i den samägda egendomen. Om inget annat avtalas antas varje delägares andel vara lika stor. Det innebär att om det är två delägare så antas de äga hälften var. Vid en försäljning av egendomen har de då också rätt till halva ersättningen var.
Högsta domstolen har dock i fallet NJA 2012 s. 377 uttalat att denna likadelning inte ska gälla i vissa fall. Det fallet rörde sambor som separerat och tillsammans ägde en segelbåt. Domstolen angav då vissa faktorer som kan leda till en annan fördelning än lika stora andelar:
Eftersom samborna i det fallet köpt båten för gemensamt bruk, hade uppdelad ekonomi och båten var en stor investering för dem valde man istället att fördela andelarna utefter deras insatser. Den sambo som betalat mest fick därför en större andel i båten.
Rekommendation
Eftersom bilen inte utgör samboegendom så kan den inte vara med i en bodelning. Utifrån den information du gett skulle jag dock säga att den utgör sådan samägd egendom som samäganderättslagen är tillämplig på.
Om ni inte har avtalat något annat så gäller då att ni måste vara överens för att t.ex. få sälja eller pantsätta bilen. Ingen av er kan på egen hand ta sådana beslut. Om ni inte kan komma överens kan ni ansöka hos tingsrätten om en god man som förvaltar bilen åt er. En sista utväg är att begära att bilen säljs på offentlig auktion. Denna möjlighet är dock beroende på om era lånevillkor (om bilen inte är slutbetald) tillåter att ni säljer vidare innan full betalning erlagts.
Vad gäller hur stor andel var och en av er har rätt till så är utgångspunkten en hälftendelning. Omständigheterna i ert fall är dock snarlika de som förelåg i det fallet från Högsta domstolen som beskrivits ovan. Det kan därför vara rimligare med en fördelning utifrån era insatser. Oavsett så är min bedömning att du har rätt till en viss andel av bilens värde.
Om du vill ha vidare hjälp med ditt ärende så kan jag rekommendera dig att vända dig till en jurist på Familjens jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.