Jag har sålt en båt. Vid försäljningen var båten sjösatt och köparen gjorde en kontroll och provkörde båten. I kontraktet framkommer det att båten säljs i uppvisat skick och godkänt skick där anspråk inte kan ställas mot säljaren om inte säljaren skriftligen utlovat att avhjälpa fel eller brister. Nu har köparen hört av sig 2 veckor efter och meddelar att båten tagit in vatten i motorutrymmet och vill häva köp om större kostnader uppkommer för reparation. Detta är inget fel jag uppmärksammat eller känt till på något sätt vid försäljningen. Har jag i detta läge några obligationer mot köparen eller ansvar att ge han upprättelse?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag kommer att redogöra för vad som gäller vid köp mellan privatpersoner och avslutningsvis gå igenom din situation.
Köp mellan privatpersoner
Köp av lös egendom mellan privatpersoner regleras i köplagen. Lagen är dispositiv vilket innebär att man har avtalsfrihet och kan avtala om annat än vad som står i köplagen (3 §). Avtalet får dock inte vara oskäligt, då kan det finnas anledning att häva eller jämka det.
Fel i varan
En vara ska stämma överens med vad som har avtalats (17 §). Avviker varan från vad köparen hade kunnat förutsätta så kan det vara fel på varan i lagens mening. Det kan även anses vara fel om varan inte stämmer överens med uppgifter säljaren har lämnat innan köpet eller vid marknadsföringen (18 §). Felet måste ha uppkommit innan köpet för att säljaren ska kunna hållas ansvarig (21 §). Felet kan dock visa sig först efter. Det är i regel köparen som ska visa att felet fanns före köpet.
Befintligt skick
Berättar säljaren om fel som finns på en vara innan försäljning eller säljer varan i befintligt skick så friskriver sig säljaren från ansvar (19 §). Det finns dock vissa fall då säljaren inte kan friskriva sig från ansvar genom att ange befintligt skick. Det är fallet om:
· Varan överensstämmer inte med information om dess egenskaper eller användning som säljaren har lämnat innan köpet. Informationen ska ha varit specifik och ha påverkat köpet.
· Säljaren har inte berättat om vissa brister som säljaren måste ha känt till. Bristerna ska vara av större betydelse.
· Varan är i väsentligt mycket sämre skick än vad köparen kunde förväntat sig med tanke på priset.
Köparens undersökningsplikt
En köpare har som regel ingen skyldighet att undersöka en vara innan köp. Men har köparen gjort en undersökning eller struntat i att göra det trots att säljaren har uppmanat till det så påverkar det köparens rätt att hävda fel (20 §). En köpare får inte hävda fel som hen borde ha upptäckt vid undersökningen. När varan är inköpt har dock köparen en skyldighet att undersöka den (31 §).
Reklamation
När köparen upptäcker fel måste felet reklameras inom skälig tid (32 §). Det innebär att köparen måste uppmärksamma säljaren om felet inom rimlig tid från att felet har upptäckts, eller när det borde ha upptäckts.
Vad händer om det är fel i varan?
Visar det sig att säljaren ansvarar för felet så har säljaren rätt att först försöka avhjälpa felet (34, 36 §§). Om det inte går har köparen rätt till prisavdrag eller hävning av köpet. För att hävning av köp ska vara aktuellt ska felet vara av väsentlig karaktär. Säljaren ska även ha känt till felet eller borde ha känt till felet (39 §).
Din situation
Ni har i kontraktet uttryckt att anspråk inte kan ställas mot dig som säljare och att båten har sålts i uppvisat skick. Även om ni har en generell friskrivning i ert kontrakt kan köparen i vissa fall framhålla att det föreligger fel på båten. Det är fallet om skicket på båten inte överensstämmer med information du lämnat innan köpet som har haft inverkan på köpet. Du säger att du inte kände till några brister på båten vilket talar för att köparen inte kan hävda att så är fallet. Skulle det vara så att båten är i väsentligt mycket sämre skick än vad köparen kunde förvänta sig med tanke på priset kan det också innebära att det är ett fel i rättslig mening. Felet som har uppkommit måste dock ha funnits där innan du sålde båten, även om det visar sig först nu. Det är köparen som ska visa på att felet fanns där innan hen köpte båten.
Avslutande rekommendation
Det är svårt att ge ett konkret svar gällande ansvaret för felet då det är mycket som beror på. Hur väsentligt felet är i förhållande till båtens kostnad och vad som har sagts mellan er. Skulle du och köparen inte lyckas nå en överenskommelse gällande båten finns det möjlighet att ta ärendet till domstol. Om du ska ta ärendet till domstol rekommenderar jag dig att ta juridisk hjälp. Våra duktiga jurister på Familjens Jurist kan hjälpa dig och ge vidare rådgivning i ditt ärende. Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.