Nekades fortsatt andrahandsuthyrning 2020-01-31. Detta accepterades och jag la ut min lägenhet till försäljning i mars. Corona har gjort att jag inte lyckas sälja min lägenhet. Det är en 1a i Uppsala. Studenterna har flytt Uppsala. Skickat brev till styrelsen och har nu fått svar att ordförande föreslog 6-8 månaders uthyrning pga Corona men att dom 3 andra i styrelsen säger nej. Meddelande via röstbrevlåda och ordförande svarar inte när man ringer. Jag vill ha skrifligt svar men verkar inte få det.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Nedan följer en sammanfattning av vad som gäller. Regler som är tillämpliga på din fråga finns i bostadsrättslagen.
Andrahandsuthyrning kräver tillstånd
Som du vet krävs det tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse för att en bostadsrättshavare ska få hyra ut sin lägenhet, 7 kap. 10 § bostadsrättslagen. Styrelsen är som utgångspunkt inte skyldig att ta hänsyn till att lägenheten kan vara svårsåld på grund av en pågående lågkonjunktur.
Tillstånd kan i vissa fall beviljas av hyresnämnden
Om styrelsen nekar andrahandsuthyrning kan en bostadsrättshavare ansöka om att hyresnämnden ska meddela tillstånd. Hyresnämnden ska lämna tillstånd till andrahandsuthyrning om bostadsrättshavaren har skäl för uthyrningen och föreningen saknar befogad anledning att vägra samtycke, 7 kap. 11 § bostadsrättslagen. Ett tillstånd från hyresnämnden ska vara begränsat till viss tid.
Skäl för uthyrning kan till exempel vara att bostadsrättshavaren tillfälligt ska jobba på annan ort, att en närstående till bostadsrättshavaren behöver lägenheten under en tid eller att lägenheten för tillfället inte går att sälja på grund av yttre omständigheter.
Befogad anledning för föreningen att vägra samtycke tar framför allt sikte på den tilltänkta hyresgästens personliga kvalifikationer. Föreningen har exempelvis befogad anledning att vägra samtycke om den tilltänkta hyresgästen tidigare har blivit vräkt på grund av att den stört grannar.
Sammanfattning
På grund av den rådande situationen är bostadsrätter svårsålda och det kan ställa till med problem, vilket du tyvärr har fått erfara. I ditt fall kan en ju tycka att föreningens styrelse kunde ha visat något mer förståelse och tillåtit fortsatt andrahandsuthyrning, precis som ordförande föreslog. Styrelsen har dock rätt att neka dig fortsatt uthyrning.
Det du kan göra är att ansöka om att hyresnämnden ska bevilja dig fortsatt tillstånd. Det faktum att lägenheten är svår att sälja på grund av rådande marknadsförutsättningar utgör troligtvis ett skäl för uthyrning i bostadsrättslagens mening. Jag har trots detta svårt att uttala mig säkert om huruvida hyresnämnden skulle lämna tillstånd just i ditt fall.
Rekommendation
Jag råder dig att göra ytterligare försök att få kontakt med ordföranden eller andra styrelsemedlemmar. Förhoppningsvis kanske styrelsen ändrar uppfattning om ni gemensamt kan sitta ner och prata om situationen och varför du behöver förlängt tillstånd för andrahandsuthyrning.
Om styrelsen fortfarande neker fortsatt uthyrning eller om du inte lyckas få tag på styrelsemedlemmarna, så råder jag dig att ta ärendet vidare till hyresnämnden. En process i hyresnämnden innebär inte någon större ekonomisk risk – hyresnämnden tar inte ut någon avgift och vardera parten får stå för sina egna ombudskostnader. När du ansöker om tillstånd för andrahandsuthyrning hos hyresnämnden ska du bifoga en kopia av styrelsens beslut om att vägra fortsatt tillstånd. Vad jag förstår så har du bett om att få beslutet skriftligt men att så inte skett. Jag råder dig att meddela styrelsen att du har för avsikt att ta ärendet till hyresnämnden och att du därför verkligen behöver ett skriftligt beslut. Följ denna länk för att läsa mer om hur ansökan går till på hyresnämndens hemsida.
Om du bestämmer dig för att ta ärendet vidare till hyresnämnden så kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att öka dina chanser till framgång. Våra kunniga jurister på Familjens Jurist kan ge dig värdefull juridisk rådgivning och biträda dig i hyresnämnden om du skulle vilja det – här kan du boka ett första möte. På vår hemsida kan du även läsa mer om bostadsrättsjuridik.
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Om du har andra funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.