Hej,
Vad krävs för att ingå giltiga och bindande avtal över telefon mellan privatperson och privatperson, privatperson och företag samt företag och företag?
Om de olika parterna skall ingå avtal över exempelvis sms eller mail, krävs då bank-id eller annan e-legitimation eller räcker det med ett mail eller sms?
Kan två företag ingå bindande avtal med varandra muntligt över ett telefonsamtal?
Tacksam för svar,
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Vilka krav som ställs på giltigheten av ett avtal beror på flera olika faktorer, varav en är vilka avtalet ingås mellan. En annan viktig faktor är vad avtalet avser. För exempelvis fastighetsköp finns särskilda krav. Eftersom det är omöjligt att ge ett svar som gäller för alla avtalstyper kommer jag här nedan förklara vad som allmänt gäller för de olika konstellationer/varianter som du angett i din fråga.
Viktiga begrepp
I vanligt talspråk används ofta begreppen ”privatperson” och ”företag” som synonymer till begreppen ”konsument” och ”näringsidkare”. I den svenska lagstiftningen är dock dessa begrepp inte synonymer, och i regel används konsument och näringsidkare.
Näringsidkare
En näringsidkare är en fysisk eller juridisk person (ett företag är t.ex. en juridisk person) som handlar/agerar huvudsakligen för ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten.
En näringsidkare kan alltså vara antingen en person eller ett företag. En annan viktig aspekt är att den vid avtalsskrivandet eller köpet ska agera för den egna näringsverksamheten. Det får alltså inte vara en privat affär, och det måste röra ens egna näringsverksamhet, inte någon annans.
Konsument
En konsument är en fysisk person (dvs. inte ett företag) som handlar/agerar huvudsakligen för ändamål som inte är att anse som näringsverksamhet.
En konsument kan alltså bara vara en faktisk person. Företag kan aldrig vara konsumenter. Dessutom måste personen i det aktuella avtalet eller köpet agera för privata ändamål. Ett ytterligare kriterium för att klassa någon som konsument är att den andra parten är att anse som näringsidkare. Klassificeringen som konsument är alltså inte självständig på samma sätt som den för näringsidkare.
Avtal mellan två näringsidkare
Dessa avtal regleras i första hand av köplagen och avtalslagen. Enligt dessa lagar finns inga krav på skriftlighet, legitimation eller liknande. Det finns inte heller något krav på att avtalet sluts ”på plats”. Det är alltså fullt möjligt för två näringsidkare att sluta ett giltigt muntligt avtal över telefon enbart genom att förklara för varandra att man är överens om att genomföra t.ex. ett köp.
Avtal mellan konsument och näringsidkare
Dessa avtal regleras främst av konsumentköplagen och distansavtalslagen. Distansavtalslagen gäller avtal som sluts på distans, t.ex. över internet eller telefon. Den gäller även avtal som konsumenten sluter med näringsidkaren utanför dennes affärslokal, t.ex. om näringsidkaren knackar på hemma hos konsumenten för att sälja något.
Konsumentköplagen innehåller inte heller (likt köplagen och avtalslagen) några särskilda formkrav på avtalet. I lagen anges dock exempelvis att avtalsvillkor som är sämre för konsumenten än vad som anges i lagen är ogiltiga, 3 §.
Sker avtalet över telefon gäller istället distansavtalslagen. Enligt denna krävs för att avtalet ska bli giltigt att näringsidkaren även skickar avtalet i skriftlig form (digitala dokument är också godkänt) till konsumenten.
Avtal mellan två privatpersoner
När två privatpersoner sluter avtal med varandra kan inte båda vara konsumenter, eftersom klassificeringen som konsument kräver att den andra parten är näringsidkare. En privatperson kan dock vara både konsument och näringsidkare. Ett avtal mellan två privatpersoner kan alltså klassas som ett avtal mellan näringsidkare, mellan konsument och näringsidkare eller ett ”privat” avtal mellan två privatpersoner.
För avtal där ingen är att anse som vare sig konsument eller näringsidkare, dvs. avtal mellan två privatpersoner, gäller samma regler som för avtal mellan två näringsidkare.
Om du är i behov av ett särskilt avtal kan jag rekommendera att använda dig av Företagarens jurists onlinetjänst. Där erbjuds färdiga avtal för olika typer av avtal.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.