Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vilka möjligheter har jag att få tillbaka mina pengar från ett företag satt i konkurs?

Hejsan. Min pappa lämnade in sin bil till ett bilföretag för att dom skulle förmedla hans bil. Dom sålde sedan hans bil i september förra året men gav inte min pappa sina pengar. Utsatt tid på avtalet är 10 bankdagar efter försäljning. Det är 230.000 kronor som dom är skyldig min pappa efter försäljningen av bilen. Ägaren av företaget har kommit med ursäkter efter ursäkter sedan den såldes i september. Nu i februari detta året har företaget gått i konkurs. Vad tycker ni han ska göra? Och vad kan förväntas hända vid en rättegång?

Rådgivarens svar

2022-05-01

Hej, 

Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen!

Nedan följer en redogörelse för vad som gäller för den aktuella situation. 

Konkurs 

Reglerna om konkurs finns i Konkurslagen. Ett företag ska försättas i konkurs om det inte kan betala sina skulder och att betalningsproblemen inte endast är tillfälliga. Konkurs är ett tvångsförfarande där en gäldenärs samtliga tillgångar tas i anspråk för att betala dennes borgenärer. Under konkursen omhändertas tillgångarna av ett konkursbo som företräds av en konkursförvaltare. Gäldenären förlorar alltså rådigheten över tillgångarna. Konkursförvaltarens uppgift är att se till att fastställa vilka tillgångar och fordringar som egentligen finns, och omvandla tillgångarna till pengar så att borgenärerna kan få betalt för sina fordringar.

Betalning vid konkurs 

Vid en konkurs får borgenärerna betalt i den turordning som bestäms i förmånsrättslagen. En borgenär kan antingen ha en fordran med särskild förmånsrätt, allmän förmånsrätt eller en fordran som är oprioriterad. De borgenärer som har särskild förmånsrätt betalas först, därefter de med allmän förmånsrätt och sist betalas de borgenärer som har oprioriterade fordringar. Oftast finns det inte medel att betala alla borgenärer. Det innebär att de med oprioriterade fordringar ofta blir utan betalning. Om det finns pengar över i konkursboet när borgenärerna med förmånsrätt blivit betalade fördelas resterande pengar procentuellt mellan borgenärerna med oprioriterade fordringar. En konsument har inte någon särskild förmånsrätt till de pengar som ska betalas ut. Konsumenten får istället en oprioriterad fordran som utbetalas sist i ordningen.

Om det finns anledning att tro att fordringar utan förmånsrätt kommer få betalt i konkursen kan tingsrätten besluta om ett bevakningsförfarande. I sådana fall ska du anmäla att du har en fordran till tingsrätten. Om tingsrätten beslutar om ett bevakningsförfarande publiceras det här. Via denna länk kan du även läsa mer om förfarandet vid en konkurs.

Särskilt skydd som konsument 

Enligt 8 kap. 7 § konsumentköplagen är en konsument särskilt skyddad genom sitt köpeavtal. Ett köp av en vara gäller mot näringsidkarens borgenärer i och med avtalet. Om köparen kan visa upp ett giltigt köpeavtal så ingår inte varan i säljarens konkursbo, så kallad separationsrätt. Separationsrätten innebär att man har rätt att vid en konkurs separera viss egendom från konkursen för att den inte tillhör konkursboet. Det måste vara en bestämd vara eller i vart fall kunna individualiseras så man säkert kan säga vilken vara som köpeavtalet avser.

Hur kan du gå vidare? 

Det är en konkursförvaltares uppgift att sammanställa alla borgenärer som finns. Jag råder dig att kontakta konkursförvaltaren och påtala din separationsrätt. Det är viktigt såsom ovan förklarats att du kan uppvisa ett köpeavtal och att varan kan individualiseras. Om konkursförvaltaren nekar till detta kan du kontakta en av våra erfarna medarbetare på Familjens Jurist för att se vad du har för möjligheter. 

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.