Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vilka rättigheter har jag gentemot min hyresvärd?

Meddelande: Hej,


Ett par frågor.


1.Hyresvärden hänvisade oss till privatuthyrningslagen och gav oss ett ultimatum att antingen säg upp kontraktet själva och isåfall få 6 mån att hitta nytt, eller sa han upp det och vi skulle vara ute på 3 mån.

Vi fick detta den 31 januari 11.00 och hade till 17.00 att ge besked.


Är detta verkligen ok? För som vi kommit fram till är ju detta den vanliga hyreslagen som gäller eftersom han hyr ut 2 bostäder på samma adress och det fanns ett hyresavtal på det andra huset när vi tecknade vårt hyresavtal.
Vilket han säkert vet eftersom han arbetar som mäklare. Så han har vilseleda oss och tvingat oss till ett snabbt beslut.



2. Han vill även komma hit och besiktiga huset och börja ta bilder och vi vill inte det i nuläget. Vi har fullt upp med annat och dessutom är det coronapandemi. Han säger att han ska komma nu på söndag (imorgon) och har rätt till det. Kan vi neka?


3. Vi har en omfattande mögelskada i badrummet och även väggar som vittrar sönder pga fukt. Mögelskadan målade han över för ca 1,5 år sedan, för ca 8 månader sedan byggdes det in en ventilation. Nu kryper möglet fram igen och vi får inte bukt med det.

Jag vet inte om det har med det att göra men jag har fått kronisk hosta sedan vi flyttade hit. Kan vi dra av hyran framöver? Vi betalar 15.000 kr per månad.
 

Rådgivarens svar

2021-04-06

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i ditt ärende.

Vilken lag gäller?

Vilken av privatuthyrningslagen och hyreslagen (som egentligen heter 12 kap. jordabalken (JB)) som gäller för ett visst hyreskontrakt beror i första hand på vilken typ av bostad det rör sig om. Privatuthyrningslagen gäller då en bostadsrätt hyrs ut i andra hand, annars gäller hyreslagen. Om mer än en bostad hyrs ut av samma hyresvärd gäller dock privatuthyrningslagen enbart för den första bostaden.

Uppsägning av tidsbegränsade avtal

För avtal som har ett bestämt slutdatum är utgångspunkten att dessa upphör automatiskt när avtalet löper ut, och att uppsägning under avtalstiden inte är möjligt. Hyresgäster som hyr en bostad (och inte t.ex. en butikslokal) har dock alltid rätt att säga upp avtalet med 3 månaders uppsägningstid, 12 kap. 5 § JB.

Dessutom gäller att när hyresgästen har hyrt bostaden under en period på totalt 9 månader så måste avtalet sägas upp för att upphöra, trots att det fortfarande rör sig om tidsbegränsade avtal. Annars sker en automatisk förlängning tillsvidare. Det innebär alltså att t.ex. om en hyresgäst och en hyresvärd har skrivit 9 st. hyresavtal på en månad i taget så måste någon av parterna fr.o.m. denna tidpunkt säga upp avtalet för att det ska upphöra, annars förlängs det automatiskt och blir ett tillsvidareavtal.

Uppsägning av tillsvidareavtal

För avtal som saknar slutdatum gäller istället som utgångspunkt att dessa kan sägas upp när som helst under avtalstiden. Vid andrahandshyra behöver hyresvärden i regel inte skäl för att få säga upp avtalet. En hyresvärd behöver dock skäl om hyresförhållandet pågått i över två år. Hyresgästen har däremot alltid rätt att säga upp avtalet (utan skäl), och då med samma 3 månaders uppsägningstid som angavs ovan.

Om avtalet anger en kortare uppsägningstid så är det bindande för hyresvärden, men inte för hyresgästen. En längre avtalad uppsägningstid är inte heller bindande för hyresgästen, 12 kap. 1 st. 5 JB. Nämns inget om uppsägningstid i avtalet så gäller lagen, dvs. 3 månader.

3 månaders uppsägningstid innebär det månadsskifte som inträffar närmast efter 3 månader från uppsägningen, dvs. om hyresgästen säger upp avtalet den 10 januari så upphör avtalet den 30 april.

Kan en hyresgäst vägra hyresvärden tillträde till lägenheten?

En hyresvärd har enbart rätt att få tillträde till en uthyrd lägenhet i fall då det rör sig om reparationer och liknande arbeten eller annan tillsyn som krävs för att undvika att lägenheten skadas eller som krävs för att upprätthålla skicket på lägenheten, 12 kap. 26 § JB.

För tillsyns- eller reparationsärenden som är brådskande och som innebär att lägenheten skadas om tillträde inte tillåts har hyresvärden rätt till omedelbart tillträde. Med detta avses t.ex. vattenskador. För mindre brådskande förbättrings- eller reparationsåtgärder måste hyresvärden meddela minst 1 månad i förväg. Andra arbeten eller anledningar ger inte hyresvärden rätt till tillträde när lägenheten är uthyrd.

Mögelskadad lägenhet

Enligt 12 kap. 11 § JB så har hyresgästen ett visst antal rättigheter om lägenheten vid tillträdesdagen har brister, däribland rätt till nedsättning av hyran för den tid då lägenheten är bristfällig. Hyresgästen har även rätt till ersättning för skador som denne lidit till följd av bristen. Detta gäller även om bristen uppkommit efter tillträdesdagen, 12 kap. 16 § JB.

Om hyresgästen säger upp avtalet pga. denna typ av brist så upphör avtalet att gälla utan uppsägningstid, 12 kap. 6 § JB.  

Hyresnämnden kan även, efter ansökan från hyresgästen, utfärda ett s.k. åtgärdsföreläggande mot hyresvärden för att tvinga denne att åtgärda bristen.

Rekommendation

Till att börja med har ni rätt i att det är hyreslagen som gäller, inte privatuthyrningslagen. Vad gäller eran uppsägningstid så beror dess längd på om ni har ett tidsbegränsat avtal eller tillsvidareavtal på så sätt som jag beskrivit ovan. Någon rätt till betänketid beträffande denna typ av ”ultimatum” finns dock inte.

Vad gäller hyresvärdens rätt att få tillträde till lägenheten så finns ingen sådan rätt för att få ta bilder. För att besiktiga lägenheten finns en sådan rätt, eftersom det är hyresvärdens ansvar att kontrollera lägenhetens skick och åtgärda brister. För tillträde för besiktning krävs dock att han meddelar minst 1 månad i förväg.  

Vad slutligen gäller mögelskadan så är det absolut en sådan skada som ger rätt till nedsatt hyra. Den kan även ge möjlighet till ersättning om ni kan visa att ni lidit skada av möglet, t.ex. i form av sådan hosta som du beskriver. Vill du hjälp att kräva ut din rätt så skulle jag rekommendera dig att boka tid hos Familjens jurist där du kan få hjälp av en jurist med att föra din talan. Annars kan du vända dig direkt till Hyresnämnden.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.