Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vilseledande marknadsföring på rea

Hej! En butik annonserar om att det är 70% rea på ALLT i butiken, i alla annonser använder dom just stora bokstäver på ordet allt. Väl i butiken står det skyltar på samma sätt runt om i butiken MEN även skyltar på vissa ställen " Dessa gäller ej på rean". Detta känns ju fel då det uttryckligen står att det gäller allt i butiken. När jag handlade fick jag veta att en vara ej var på rean, denna vara hängde bland alla andra varor alltså ingen skylt till och det fanns flera av samma vara.
Vid kassan sa de att någon glömt att ta bort just dessa varor och att dom inte skulle vara på rean, men nu var dom ju det.
Jag kontaktade ägaren som säger att dessa är av ett märke som dom skrivit ett avtal med att dom INTE får rea ut för då ska dom få vite för det. Jag har sagt att eftersom dom gjort fel borde ju dom få stå för det och oavsett ge mig det pris jag blev utlovad i butik! Jag anser att detta är vilseledande marknadsföring där du lockar folk till butik med en sak men väl i butik gäller undantag. Har jag rätt att kräva att få köpa varan till 70% eller? Känner mig grundlurad.
 

Rådgivarens svar

2020-02-09

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Vilseledande marknadsföring

Reglerna om vilseledande marknadsföring finns i marknadsföringslagen (MFL). Lagen syftar till att främja konsumenternas och näringslivets intressen i samband med marknadsföring av produkter och att motverka marknadsföring som är otillbörlig mot konsumenter och näringsidkare, 1 § MFL. 10 § p.4 MFL är främst aktuell i fallet, eftersom den handlar om förbud mot vilseledande marknadsföring. Enligt regeln får en näringsidkare inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar (t.ex. bild, ord, tecken) som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annans näringsverksamhet. Det gäller särskilt framställningar som bl.a. rör produktens pris. En näringsidkare får inte heller utelämna väsentlig information i marknadsföringen. Det kan handla om vilseledande utelämnande när den väsentliga informationen ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt.

En näringsidkare kan bli tvungen att betala en marknadsstörningsavgift om näringsidkare uppsåtligen eller av oaktsamhet har bryter mot regeln om vilseledande marknadsföring, 29 § MFL. Vid prövningen av om marknadsstörningsavgift ska åläggas ska det beaktas hur allvarlig överträdelsen är. Särskild hänsyn ska tas till överträdelsens art, varaktighet, omfattning och spridning, 29 a § MFL. Det ligger på Konsumentombudsmannen att bevisa att förutsättningar för marknadsstörningsavgift föreligger.

Din situation

Det kan eventuellt röra sig om vilseledande marknadsföring i ditt fall med tanke på att butiken använde sig av framställningar som kan uppfattas som vilseledande. Butiken kan i vissa fall gå med på nedsänkt pris trots att varan inte var på rea. I fallet har dock butiken redan meddelat att den inte kan gå med på det nedsänkta priset. Det är alltså upp till butiken att avgöra hur den ska hantera den uppkomna situationen.

Rekommendation

Jag skulle rekommendera dig att anmäla händelsen till Konsumentverket, eftersom det eventuellt kan röra sig om vilseledande marknadsföring. Mer information finner du på Konsumentverkets hemsida.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan boka en tid med deras jurister som är specialiserade inom många rättsområden.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.