Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vinteruppställning för husvagnar

Mitt ex har hyrt en vinterplats för min husvagn. Nu har mitt ex inte betalat hyran så skulden är på 3700 kr. Nu vill jag hämta husvagnen men hyresvärden vägrar lämna ut den innan skulden är reglerad. Får hyresvärden göra så? I kontraktet står det att betalar man inte hyran lämnas det till inkasso men detta är inte gjort pga hyresvärden tycker det är för dyrt. Kontraktet står på mitt ex och vagnen står på mig. Hur ska jag göra för att få min vagn? Vill inte behöva betala 3700 kr för skulden är inte min.

Rådgivarens svar

2017-07-19

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Frågan handlar om upplåtelse av plats för vinteruppställning av husvagnar. Beroende på hur uppställningsförhållandet ser ut är det antingen fråga om förvaring av lösa saker enligt 1 § 1 st 3 p. konsumenttjänstlagen (KtjL), arrende enligt 8 kap. jordabalken eller deponering enligt 12 kap. handelsbalken.

Är det förvaring eller ett hyresavtal?
För att lagen ska vara tillämplig krävs det att en näringsidkare (en fysisk eller juridisk person som har samband med näringsverksamheten) utför en tjänst om förvaring av lösa saker, se 1 § KtjL. Här uppkommer dock en gränsdragningsfråga mellan å ena sidan avtal om förvaring och å andra sidan ett avtal endast om uppställning av ett förvaringsutrymme som ska betraktas som ett hyresavtal, då är inte konsumenttjänstlagen tillämplig. Gränsen dras med utgångspunkt i om det är utmärkande för avtalet att näringsidkaren har en förvarings- och vårdplikt. Det krävs alltså att "hyresvärden" har åtagit sig att ta hand om husvagnen och ägna husvagnen viss vård i form av bevakning eller annan tillsyn av just din husvagn.

I förarbetena till lagen talar man om parkeringsplatser och båtplatser. Där stadgas att en om en avgift tas av personal för parkering på området men att personalen inte fyller annan funktion mot konsumenten än just för betalning är det inte att se som förvaring. Tar däremot garagets innehavare på sig att kontrollera att bilen inte hämtas av annan än den som kan legitimera sig är det att anse som förvaringsavtal enligt konsumenttjänstlagen. Vårdplikten kan alltså handla om endast en utlämningskontroll, se prop 1984/85:110 s 148.

Det blir för vad som gäller avgörande hur upplåtelsen av uppställningsplatsen är utformad vilket jag saknar kännedom om. Jag väljer dock att redogöra för vad som gäller enligt konsumenttjänstlagen då det generellt sett verkar vara näringsidkare som hyr ut vinteruppställningsplatser samt att den som avtalat om förvaring måste anmäla sin ankomst innan man blir insläppt (vårdplikt). Är så inte fallet för dig, är du välkommen att skicka in en ny fråga.

Förvaring enligt konsumenttjänstlagen
Om inte annat följer av avtalet, är konsumenten skyldig att betala vid anfordran då näringsidkaren har utfört tjänsten, se 41 § KtjL.

Avser tjänsten en sak (husvagn) som har överlämnats till näringsidkaren eller som av annan orsak befinner sig i hans besittning och betalar inte konsumenten i rätt tid, får näringsidkaren hålla kvar saken till dess att han har fått betalt. Detta gäller även om värdet av husvagnen som hålls inne är mycket större än fordran, se 49 § KtjL.

Slutsatsen blir att om det avser ett avtal om förvaring har ”hyresvärden” rätt att hålla inne husvagnen enligt lag, även om det inte uttryckligen regleras i avtalet. Det är möjligt för "hyresvärden" att kräva att skulden regleras innan husvagnen lämnas ut. 

Hoppas du har fått svar på din fråga och lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.