Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Amerikansk medborgare som vill ha uppehållstillstånd

Min farbror är pensioner och USA medborgare. Han har bra ekonomi. Han skulle vilja flytta till Sverige. Är det möjligt? 

Rådgivarens svar

2017-07-21

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Nedan ska jag redogöra för vad som gäller för din farbror och vilka möjligheter som finns.

Uppehållstillstånd
En person som vill bosätta sig i Sverige och som är medborgare i ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd. Det finns olika grunder för att uppehållstillstånd ska beviljas.

  1. Uppehållstillstånd som anhörig. Normalt räknas inte en farbror som anhörig till dig. Jag vet inte hur relationerna ser ut i övrigt men utifrån förutsättningarna ser jag inte att denna uppehållstillståndsgrund är aktuell.
  2. Uppehållstillstånd som arbetstagare. Då din farbror är pensionär torde det inte heller vara aktuellt.
  3. Uppehållstillstånd som gäststudent. Torde inte heller vara aktuellt.
  4. Uppehållstillstånd för att man söker skydd (asyl). Asylskäl torde saknas om han är medborgare och bosatt i USA, finns visserligen lite undantag men av det som framkommer kan jag inte heller se det aktuellt.
  5. Uppehållstillstånd för EU-medborgare. EU-medborgare behöver inte söka uppehållstillstånd om de har sin försörjning tryggad genom egna medel eller genom anställning, detta gäller dock inte om man är medborgare i USA.
  6. Uppehållstillstånd för besök – eller visum. Om en utlänning vill besöka Sverige under kortare tid än tre månader behövs inget uppehållstillstånd. Dock kan man behöva inresetillstånd, visum.

Utifrån förutsättningarna jag givits kan jag inte se någon möjlighet för din farbror att permanent flytta till Sverige. Däremot bör han vara välkommen på besök till Sverige!

Jag hoppas du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.