Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Anknytning till svensk medborgare som är bosatt utanför Sverige

Hejsan,

Jag är Svenskt medborgare och har bot sedan flera år tillbaka i Brasilen och har jobbat för Ericsson sedan 23 år tillbaka och för det mesta i Brasilien. Jag är gift med en Brasilianskt medborgare och vi har ett 3 årigt barn tillsamans och våran barn är också Svenskt medborgare.

Efter att ha blivit uppsagd från jobbet vill vi flytta till Sverige och min fru sökte uppehållstillstånd pga familjeanknytning.

Jag har stått ca 10 år i bostadsförmedlingen kö och jag har också kompisar som vi kan bo hos tills jag har fixat egen. Jag har också fått en "Compensation Package" från Ericsson Brasilien som skulle räcka minst 2-3 år tills vi hittar jobb i Sverige eller startar vår eget.

Vi förklarade allt ovan och jag shickade dokumenter som bevis men min frus ansökan har avslagits!

Vi fick reda på detta efter att hon intervjuades och sen hon fick en email att hennes ansökan har beslutats och bara när vi ringde till Svenska ambasaden fick vi reda på att hennes ansökan har avslagits via telefonsamtalet! Under telefnsamtalet vi fick höra att anledningen är ju att jag bor inte idag i Sverige och att våran önskemål och planer att flytta till Sverige bara när min fru har fått uppehållstillstånd räcker inte.

Jag undrar hur kan vi överklaga och vad är våran chanser? Jag vil inte bo ensam utan mitt barn och fru i Sverige på väntan att min fru får uppehållstillstånd. Kan vi lämna ärandet till en advokat?

Rådgivarens svar

2018-06-12

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Enligt dina uppgifter verkar det som att Migrationsverket har avslagit din frus ansökan eftersom du inte är bosatt i Sverige. Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller när en person åberopar anknytning till en svensk medborgare som inte är bosatt i Sverige.

Krav på bosättning

Enligt utlänningslagen kan den som är make eller maka till någon som är bosatt i Sverige beviljas uppehållstillstånd. Som huvudregel gäller alltså att anknytningspersonen ska vara bosatt i Sverige.

I vissa fall är det dock möjligt att ansöka om uppehållstillstånd trots att anknytningspersonen inte bor i Sverige. Om anknytningspersonen kan uppvisa en konkret avsikt att bosätta sig i Sverige inom en nära framtid, kan hans eller hennes make eller maka få uppehållstillstånd. Vad som menas med en "konkret avsikt" avgörs från fall till fall, men det kan exempelvis vara att man kan visa att man har en bostad eller sysselsättning i Sverige.

Överklagande eller ny ansökan

Migrationsverkets avslagsbeslut på ansökan om uppehållstillstånd kan överklagas till en migrationsdomstol. Överklagandet ska ske skriftligt och inkomma till Migrationsverket senast tre veckor från den dag då beslut meddelades i ärendet.

Om det är så att överklagandetiden gått ut kan man alltid ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning på nytt.

Råd och rekommendation

Mitt råd till dig och din fru är att hon antingen överklagar Migrationsverkets beslut eller ansöker om uppehållstillstånd på nytt. I överklagandet, eller den nya ansökan, bör ni förklara och försöka visa att ni har en konkret avsikt att bosätta er i Sverige. Det är svårt att bedöma era chanser i ärendet eftersom Migrationsverket bedömer från fall till fall och med hänsyn till bevisningen och övriga omständigheter, men om ni kan bevisa att ni verkligen har för avsikt att bo i Sverige, bör din frus chans att få uppehållstillstånd vara god.

Migrationsverkets hemsida kan ni läsa mer om hur man utformar ett överklagande. Kom ihåg att bifoga alla relevanta dokument och bevis till överklagandet eller den nya ansökan.

Tänk dessutom på försörjningkravet som måste vara uppfyllt för att en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning ska beviljas. Mer om dessa krav kan du läsa på Migrationsverkets hemsida.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor och att du och din fru nu vet vad som krävs. Om ni behöver ytterligare hjälp är ni varmt välkomna att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist. Lycka till!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.