Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Ansöka om uppehållstillstånd efter inresa

Hej, jag fick barn med min sambo som har befunnit sig illegalt i sverige ca 17 månader, hon ville inte till migrationsverket under graviditeten då hon var extra orolig & även väntat lite efter födseln så hon fick återhämta sig. Jag är född i sverige, äger en bostadsrätt och har fast jobb så vi har levt på min inkomst utan annat stöd.
Vi besökte migrationsverket för att ansöka om familjeanknytning förra veckan, till svar fick vi att hon måste tillbaka till hemlandet och göra ansökan där med en beräknad väntetid på 2 år. Kan hon få stanna här i väntan på beslut eller slippa åka alls? Kan man anlita jurist via er för hjälp.

Rådgivarens svar

2018-03-18

Hej! Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen med dina frågor.

Inledning
Frågorna du ställt rör uppehållstillstånd och bestämmelserna om detta finns i utlänningslagen (2005:716) (UtlL). Svaret nedan innehåller först en del allmän information om bestämmelserna om uppehållstillstånd. Därefter följer mer relevanta bestämmelser för just er situation. Eftersom du angett att du är född i Sverige utgår svaret från att du har svenskt medborgarskap. Om så inte skulle vara fallet är du varmt välkommen att ställa ytterligare frågor.

Försörjningskrav
Vid ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning framgår av 5 kap. 3 b § UtlL att detta endast får beviljas om anknytningspersonen (vilket är du) kan försörja sig och har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen. Dock gäller till och med 19 juli 2019 en tillfällig lag, lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Enligt 9 § i tillfälliga lagen ska anknytningspersonen kunna försörja både sig och utlänningen. Bostadskravet är sig likt. Det är därför positivt det du berättar att du kan försörja henne också och att du har en bostadsrätt.

Undantag från ”innan inrese-kravet”
Enligt 5 kap. 18 § UtlL ska en ansökan om uppehållstillstånd göras innan inresa till Sverige, annars får inte uppehållstillstånd beviljas. Om en person blir nekad uppehållstillstånd får den en viss tid inom vilken denne ska lämna Sverige. Om personen inte lämnar Sverige inom den utsatta tiden överlämnas ärendet till polis och resan ut från Sverige kan då utföras med tvång, vilket kan vara viktigt att komma ihåg.

Det finns dock en del undantag från bestämmelsen i 5 kap. 18 § UtlL. En som är relevant för er del är exempelvis bestämmelsen i 5 kap. 18 § 4 st. UtlL. Av denna framgår att det vid bedömningen för om en ansökan ska beviljas trots att inresa redan skett ska särskilt beaktas konsekvenserna för att ett barn skulle skiljas från sin förälder. Av syftet med bestämmelsen framgår att behovet av en reglerad invandring ska vägas mot konsekvenserna för den ansökande personen det skulle innebära att behöva åka hem för att ansöka.

I ett fall från Migrationsöverdomstolen, mål nr UM 317-06 meddelad 2006-11-02 i Stockholm, ansågs den person som ansökt om uppehållstillstånd ha stark anknytning till Sverige genom sin make som hon väntade barn med. Domstolen ansåg det oskäligt att kräva att hon skulle åka tillbaka till sitt hemland för att ansöka om ett uppehållstillstånd därifrån, då hon ifall hon ansökt i rätt ordning från början, skulle ha fått uppehållstillstånd. I er situation är ni sambos med ett gemensamt barn och din sambo bör därför anses ha stark anknytning till Sverige. Migrationsöverdomstolens avgöranden är vägledande för Migrationsverket och migrationsdomstolar.

Ansöka om uppehållstillstånd
Angående din fråga huruvida det finns något sätt för din sambo att få stanna kvar under den beräknade väntetiden finns det en bestämmelse i 12 kap. 10 § UtlL som säger att den beslutande instansen (vilket vore Migrationsverket i ert fall) ska vid en eventuell överklagan dels pröva om överklagan kommit in inom rätt tid, dels om det finns skäl för dem att ändra sitt beslut samt om ett avbrytande av verkställigheten ska göras (en så kallad inhibition). Detta förutsätter dock att ett avslagsbeslut först ska ha fattats av Migrationsverket som ni sedan ska överklaga till en migrationsdomstol.

Anledningen till att det inte finns någon motsvarande bestämmelse innan beslutet är för att det ju står i lagen att ansökan ska ske innan inresa har skett och det är således det lagen utgår från huvudsakligen. Annars skulle den säga emot sig själv.

Barnets medborgarskap
Om det är fastställt hos socialnämnden att du är barnets pappa får barnet svenskt medborgarskap genom dig, 2 § lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap. Om ni exempelvis har fått hem papper om att ni måste ansöka om uppehållstillstånd ska ni vända er till socialtjänsten i er hemkommun för att fastställa ditt faderskap och barnet får då svenskt medborgarskap och får således stanna. Om både du och ert barn har svenskt medborgarskap och barnet får stanna i Sverige talar det för din sambos sida vid en skälighetsbedömning i enlighet med 5 kap. 18 § 4 st. UtlL eftersom barnet annars skulle skiljas från sin ena förälder.

Handlingsplan
Av frågan framstår det som att ni endast var på Migrationsverket och frågade, alltså aldrig ansökte om ett uppehållstillstånd. Jag rekommenderar er att ansöka om uppehållstillstånd ändå här i Sverige och sedan överklaga om det blir ett avslag. Det finns mycket som talar för att din sambo har stark anknytning till Sverige och de borde beakta det faktum att ni har ett så pass litet barn tillsammans. Stå på er och hänvisa till bl.a. bestämmelsen i 5 kap. 18 § 4 st. UtlL samt praxis.

Givetvis är du välkommen att kontakta Familjens jurist för vidare hjälp. Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.