Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Ansöka om uppehållstillstånd från Sverige

Hej.
Marockansk medborgare, gift i Italien med min svensk fru och äktenskapet blev registrerat i Sverige i 2014, jag har ett italiensk permanent uppehållstilstånd pga anknytning till min svenska fru (gift med EU-medborgare) eftersom vi har rest dit och gift oss och fått ett uppehållstillstånd pga anknytning (jag ska bli en varaktig bosatt i annat EU land nästa år).
Har ansökt i Sverige om uppehållstillstånd pga anknytning och skickat blanketten och alla handlingar. Mitt ansökan blivit registrerad hus migrationsverket den 2017/04.
Jag har fått ett brev från migrationsverket (tillstånenhet) att man måste ansöka för inresa i Sverige. Brev datum 2018-01-18.
OBS: jag vistas lagligt i Sverige och har fått också ett samordningsnummer från Skatteverket och har bott ett år med min fru i Italien väntar på mitt uppehållstillstånd. Det vill säga att vi har delat hushåll i annat EU-land och har bevis också.
Min fråga är: är det rätt att jag lämnar landet och ansöka för inresa i Sverige? Eller där e nåt fel från dom? Vad ska jag göra?
Tack så mycket för hjälpen

Rådgivarens svar

2018-02-16

Hej, 

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag förstår din fråga som följande: Du undrar om ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning till anhörig behöver göras innan inresa till Sverige eller inte. 

Vid ansökan om uppehållstillstånd gäller utlänningslagen (UtlL) och idag gäller även lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, nedan förkortat tillfälliga utlänningslagen. Lagen gäller till och med den 1 juli 2019 men kommer troligtvis förlängas.

Uppehållstillstånd för anhörig
Det föreligger i princip en rätt till uppehållstillstånd för anknytningspersonens kärnfamilj, dvs. make, sambo och ogifta barn, se 5 kap. 3 § UtlL

När ansökan om uppehållstillstånd ska vara gjord
Huvudregeln är att en utlänning som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om och beviljats ett sådant tillstånd före inresan i landet, se 5 kap. 18 § 1 st. UtlL. Undantag kan bl.a. medges om utlänningen har en stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och de inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där. Avseende begreppet stark anknytning saknas motivuttalanden om vad det egentligen innebär. Dock bör rekvisitet kunna anses vara uppfyllt om du är gift med någon som bor i Sverige och ni har delat hushållsgemenskap. Dessvärre räcker det inte att enbart ha stark anknytning till någon i Sverige. Det ska dessutom inte skäligen kunna krävas att utlänningen reser till ett annat land för att gen in sin ansökan därifrån. Här fäster man i förarbetsuttalanden stor vikt vid de prakiska svårigheter i hemlandet och/eller betydande ekonomiska kostnader sökanden kan stöta om ansökan skulle lämnas in därifrån. T.ex. svårigheter att erhålla pass eller utresetillstånd, skyldighet att fullgöra en mycket lång värnpliktstjänstgöring eller att avtjäna ett straff för gärning som inte är straffbelagd i Sverige, se prop. 1999/2000:43 s. 56–59.

Vad gäller i ert fall?
Huvudregeln är att ansökan inte ska göras från Sverige. Om det i ert fall inte skäligen kan krävas att du reser till ett annat land för att lämna in ansökan där, kan det undantagsvis vara möjligt att ge in ansökan i Sverige. Undantagen tillämpas dock relativt restriktivt. 

Jag hoppas du har fått svar på din fråga och önskar er lycka till! 

Vänligen,
Maria

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.