Hejsan
Jag har 3 barn och har sökt till medborgarskap sen två år sedan men inte fått nogåt svar.vill ha hjälp med att skriva ett brev eller nåt.tack
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om medborgarskap regleras i lagen om svenskt medborgarskap.
Migrationsverkets handläggningstid för ansökningar om svenska medborgarskap
Migrationsverket har för närvarande ganska långa handläggningstider för ansökningar om svenskt medborgarskap. Om Migrationsverket måste utreda din ansökan kan denna utredning ta upp till 22-25 månader. Därefter kan det dröja 1-6 månader innan du får ditt beslut.
Om du inte har fått något svar så kan därför bero på att din ansökan fortfarande utreds. Det finns då inte så mycket att göra åt situationen, utan du måste helt enkelt vänta på att få ett svar.
Om du ännu inte har skickat in någon ansökan måste du göra detta för att kunna bli svensk medborgare, nedan följer information om hur du skickar in en ansökan om medborgarskap.
Svenskt medborgarskap
Enligt 11 § lagen om svenskt medborgarskap kan en utlänning efter ansökan beviljas svenskt medborgarskap om han eller hon har
1. Styrkt sin identitet,
2. Fyllt arton (18) år,
3. Permanent uppehållstillstånd i Sverige,
4. Hemvist i landet sedan fyra (4) år om denne är statslös eller flykting och sedan fem (5) år om denne är utomnordisk medborgare,
5. Haft och kan förväntas komma ha ett hederligt levnadssätt.
I samband med att en förälder får svenskt medborgarskap kan även dennes ogifta barn under 18 år få det (13 § lagen om svenskt medborgarskap).
Styrkt sin identitet
För att få svenskt medborgarskap måste du först och främst kunna styrka din identitet. Det gör du till exempel genom att uppvisa ditt hemlandspass eller något annat identitetsdokument i original.
Om du inte har några sådana dokument, kan du även ta med dig en släkting som styrker din identitet. Släktingen måste vara svensk medborgare och ni måste vid tidigare utredningar om uppehållstillstånd eller dylikt ha lämnat samstämmiga uppgifter som gör det troligt att ni är släkt.
Om du har bott i Sverige i åtta (8) år och saknar möjlighet att skaffa dokument som kan styrka din identitet så kan du undantas från detta krav om uppgifterna om din identitet är trovärdiga.
Krav på ålder, permanent uppehållstillstånd och hemvist
För att bli svensk medborgare måste du dessutom ha fyllt arton (18 år), ha permanent uppehållstillstånd i Sverige samt ha bott här en viss tid. För att som utomnordisk medborgare uppfylla kravet på hemvist måste man ha varit stadigvarande bosatt här i fem (5 år) och ha avsikt att stanna kvar i Sverige.
Hederligt levnadssätt
Slutligen krävs också att du har haft och kommer att ha ett hederligt levnadssätt. Med detta menas att du avhåller dig från kriminalitet. Om du har begått ett brott måste du vänta en viss tid innan du kan bli svensk medborgare. Denna tid kallas för karenstid.
Om du har dömts till villkorlig dom är karenstiden tidigast tre år efter det att domen vunnit laga kraft (börjat gälla). Om du har dömts till fängelse eller dagsböter blir karenstiden längre.
Hur man ansöker om medborgarskap
För att ansöka om svenskt medborgarskap behöver du fylla in en ansökan på webben. Den hittar du HÄR.
När du har fyllt i din ansökan ska du skriva ut och posta den. Skriv under din ansökan och skicka med dokumenten som styrker din identitet i original. Du kommer även behöva betala en avgift på 1500 kr och skicka med ett kvitto på att betalningen har gjorts i din ansökan.
Om du har barn som du vill ska bli svenska medborgare med dig ska du fylla i detta i din ansökan. Du behöver även skicka in barnens pass och vårdnadsbeslut om du har ensam vårdnad om barnen och barnen inte är födda i Sverige. Om barnen har fyllt tolv (12) år ska de även skriva under på att det vill bli svensk medborgare i din ansökan.
Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar. För vidare läsning kan jag rekommendera Migrationsverkets hemsida. Om du behöver hjälp med att göra en ansökan så är du varmt välkommen att boka tid hos någon av Familjens jurists erfarna jurister.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.