Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Asylansökan nära inpå ankomst

Hej! En bekant kom till Sverige för ca en månad sedan och ansökte om asyl. Dock ansökte han om det först efter att han befunnit sig i Sverige i tre veckor. Kan det få några konsekvenser för honom? Hur kan det i sådana fall påverka?

Rådgivarens svar

2017-07-05

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i situationen.

Vid ansökan om uppehållstillstånd är bl.a. utlänningslagen och skyddsgrundsdirektivet tillämpliga.

Söka skydd nära inpå flykt
Asyl ska sökas direkt vid ankomsten till Sverige eller så snart det är möjligt. Möter den som vill söka asyl gränspolis vid anländandet till Sverige ska personen i fråga berätta att den avser att söka asyl. Om personen redan är i Sverige ska personen vända sig till Migrationsverket, läs mer om detta på Migrationsverkets hemsida

Beviskravet som ska uppnås är ”sannolikt” för flyktingar och alternativt skyddsbehövande, se 4 kap. 1 och 2 §§ utlänningslagen samt MIG 2006:1 och prop. 2009/10:31 s. 119. Bevislättnadsregeln innebär dock en ”genväg” till att uppnå beviskravet ”sannolikt”. Om vissa kriterier uppnås ska de omständigheter sökanden berättar om anses bevisade.

När en medlemsstat (däribland Sverige) avser att tillämpa bevislättnadsregeln ges betydelse om den sökanden har ansökt om internationellt skydd så tidigt som möjligt, såvida inte sökanden kan framföra goda skäl till varför han eller hon har gjort det, se artikel 4 p. 5 i skyddsgrundsdirektivet.

Eventuella konsekvenser
Handläggaren på Migrationsverket kan komma att bedöma om sökanden uppfyller kriterierna för bevislättnadsregel och om det i sådana fall finns en rimlig förklaring till varför den sökande inte ansökte om asyl direkt inpå ankomst. Konsekvensen kan bli att det påverkar den sökandes möjlighet att åtnjuta bevislättnadsregeln, dvs. hans trovärdighet och tillförlitlighet.

Det kan anses att ett rimligt och genuint skyddsbehov saknas om man inte inkommer med ansökan direkt (jfr. MIG 2013:25). Med tanke på nuvarande kris i mottagningssystemet bör större förståelse visas för att personer vill ordna exempelvis boende innan ansökan, särskilt om de har anhöriga i Sverige. I vissa fall bör okunskap om systemet med asylansökan godtas.

Behöver ni hjälp är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig. Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Maria Juhlin

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.