Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Avslag på beslut om personlig assistans

Hej. Jag är godman och min huvudman har fått tidigare personlig assistans nästan dygnet runt från kommunen. Det har nu kommit ett nytt beslut att hon inte behöver assistans. Företaget som hanterar assistenter har överklagat till tingsrätten. Kammarrätten har idag svarat att vi inte får prövningstillstånd. Hur kan kommunen ändra beslutet när situationen med huvudmannen är likadan som förut. Var ska jag söka hjälp nu?

Rådgivarens svar

2022-07-11

Hej och tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Jag börja med att redogöra allmänt för reglerna om personlig assistans och sedan för kommunens möjlighet att ändra ett beslut om personlig assistans. Jag går sedan in på vad som händer om inte får prövningstillstånd och om tingsrätten kan pröva målet igen. Jag avslutar med min rekommendation för vad ni kan göra. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) reglerar de insatser som personer med varaktiga fysiska och psykiska funktionshinder har. Förvaltningslagen (FL) är lagen som reglerar hur myndigheter och kommuner ska agera gentemot er som enskilda i ärenden likt dessa.

Personlig assistans

9 § LSS omnämns de insatser som kan bli aktuella för en person i behov av assistans. Personlig assistans kan utföras antingen av en utomstående person eller av en närstående. Som utgångspunkt delas kostnaden för personlig assistans mellan kommunen och Försäkringskassan. Kommunen bekostar dock själv upp till 20 timmar assistans per vecka. Behöver personen mer assistans än så träder Försäkringskassan in. 

Kommunens ansvar då ett beslut ändrats

Kommunen har precis som andra myndigheter en skyldighet att sköta kontakten med enskilda på ett smidigt och tydligt sätt. I förvaltningslagen som är den huvudsakliga lagen som myndigheter regleras under stadgas att myndigheten ska ge den enskilda sådan hjälp att hon eller han kan tillvarata sina intressen. Det framgår också att handläggningen av ärenden ska vara skriftlig och om ett ärende anses påverka en enskilds levnadssituation på ett inte obetydligt sätt ska beslutet dessutom innehålla en klargörande motivering (31 § FL). 

Om man inte får prövningstillstånd

Ett beslut som överklagas får i regel bara prövningstillstånd av kammarrätten då:

·      Kammarrätten är tveksam om förvaltningsrätten dömt rätt 

·      Ett prövningstillstånd krävs för att ta reda på om förvaltningsrätten dömt rätt

·      Om frågan är viktig för att andra domstolar ska få vägledning i framtiden

·      Då det finns synnerliga skäl, som exempel då förvaltningsrätten har begått ett allvarligt fel vid handläggningen

Beslut som inte tas upp kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Det är dock mycket få fall som tas upp av Högsta förvaltningsdomstolen. 

När du överklagar ett beslut ska du beskriva vad som bör ändras. Du kan komplettera med fler uppgifter men dessa ska vara nya och inte sådana som redan finns med i överklagandet eller i akten från kommunen. 

Får man inte prövningstillstånd innebär det att beslutet som meddelats i förvaltningsrätten är gällande. Beslutet att inte beviljas prövningstillstånd kan inte överklagas. Har målet fått beslutet att inget prövningstillstånd ges av Högsta förvaltningsdomstolen anses målet slutligt avgjort. 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Först och främst bör ni ta reda på hur beslutet har motiverats. Som ovan nämnts har myndigheter en skyldighet att motivera sina beslut. De har också en serviceskyldighet gentemot enskilda som innebär att de ska avge en förklaring som ni förstår. 

Om det även efter att ni fått höra motiveringen till beslutet känns som att beslutet är oriktigt kan ni begära en omprövning av beslutet. Denna kommer dock endast kunna bära framgång om myndigheten anser att beslutet är uppenbart felaktigt på grund av att det tillkommit nya omständigheter som myndigheten inte kände till vid beslutsfattandet samt att beslutet kan ändras enkelt och snabbt utan att vara till nackdel för någon enskild part (38 § FL). 

Sammanfattning och rekommendation

För att summera handlade din fråga om överklagan av beslut om personlig assistans och prövningstillstånd. Min rekommendation till dig är att i första hand vända dig till beslutsfattaren och be om en motivering till beslutet. Du kan också läsa mer om processen i förvaltningsrätten för att se om det finns någon chans vid en överklagan. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk Familjens Jurist – Boka tid. Du kan också vända dig till din kommun för att höra om era möjligheter att ta frågan vidare. Du kan läsa mer om var du ansöker om kommunens ansvar och var du ansöker om assistansersättning här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.