Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Behöver man ansöka om uppehållskort om man har uppehållsrätt?

Hej,
Jag är svensk medborgare och min make är en icke EU-medborgare. Vi har bott ihop i Spanien med uppehållsrätt/uppehållskort. Vi flyttade tillbaka till Sverige i början av januari. Eftersom jag hade utnyttjad min fria rörlighet inom EU då fick han uppehållsrätt i Sverige. Vi har varit hos Skatteverket och han blev folkbokförd och har fått personnummer. Min fråga är om han måste ansöka om ett uppehållskort hos Migrationsverket eller är det frivilligt?

Rådgivarens svar

2020-05-27

Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Uppehållsrätt regleras i utlänningslagens 3 a kapitel.

Av 3 a kap 10 § framgår att en EES- medborgares familjemedlem som inte själv är EES-medborgare och som har uppehållsrätt ska ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket senast tre månader efter det att hen kom till Sverige. EES-länder är alla EU-länder samt Norge, Liechtenstein och Island. Uppehållskortet i sig saknar betydelse för uppehållsrätten men kravet i lagen motiveras av att det ska finnas en möjlighet till utlänningskontroll för Migrationsverket.

Din make behöver därför ansöka om uppehållskort. Här kan du läsa mer om hur den processen går till på Migrationsverkets hemsida.

Hoppas jag har lyckats besvara din fråga! Du är varmt välkommen att ställa en ny fråga om ett annat ämne till Fråga Juristen eller ta kontakt med någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist om du vill ha vidare juridisk rådgivning rörande privaträtt.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.