Hej! Min sons atraktor blev idag beslagtagen av polisen . Polisen tog honom när han stod parkerad. De hade sett han köra och tyckte det såg ut som den går för fort. De hade inget med sig att mäta hastigheten och då hastighetsmätaren i traktorn är trasig så uppskattade polisen att den gick i 24 km/h och i intyget står det att den är reggad att gå 23 km/h . Polisen hänvisade att han provkört många traktorer så han kunde känna hur fort den går. Polisen kontaktade ej mig , utan sonens kompis ringde efter mig . De misstänker att det kan finnas nån sorts spärr och att den ev går fortare. Så min fråga vad kan hända med min sons amkort? Får polisen anta att traktorn går för fort utan att de mäter hastigheten med tex laser? Gäller det i rätten om den går för fort att polisen antog att sonen kört för fort , måste de inte ha bevis.? Vi köpte traktorn i god tro att allt är lagligt. Så jag hoppas de ej hittar nåt fel. Och måste de inte ringa mig när de stoppat min son som bara är 15år.? De kollade inte ens min sons körkort. Hälsn
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Din fråga rör polisens rätt till att beslagta fordon och om polisen har en skyldighet att kontakta dig som vårdnadshavare efter att ha stoppat din minderåriga son. Reglerna som besvarar frågan hittas i rättegångsbalken (RB), körkortslagen (KkL), lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL) och lagen om straff för vissa trafikbrott (TBL)
Beslag av fordon (A-traktor)
Föremål som ”skäligen kan antas” ha betydelse för utredning av ett brott får beslagtas (RB 27:1). Brottet behöver inte vara av en viss svårighetsgrad, utan paragrafen kan tillämpas på alla typer av brott. I ert fall skulle det röra sig om att din son gjort sig skyldig till brottet olovlig körning (TBL 3 §). Det är nämligen så att en A-traktor som går för fort klassas som en vanlig personbil vilket kräver att föraren har B-körkort.
Med ”skäligen kan antas” menas att det finns konkreta omständigheter av viss styrka som tyder på att föremålet som beslagtas har betydelse för utredningen. Polisen verkade i ert fall misstänka att A-traktorn gick för fort, vilket borde räcka för att få beslagta fordonet. Speciellt då vittnesmål från polis brukar väga tungt.
Får polisen beslagta fordon?
Beslut om beslag ska fattas av undersökningsledare eller åklagare. Om det anses ligga fara i dröjsmål får dock även polisman besluta om beslag. Polisen kan alltså ha haft lagligt stöd för att beslagta din sons A-traktor.
Måste inte polisen ha bevis på att fordonet förts fram för fort?
Jo, om din son är misstänkt för fortkörning. I sådant fall hade polisens ord inte varit tillräckligt för att få din son fälld. I det här fallet tror jag dock att din son är misstänkt för olovlig körning. Polisens antagande om att A-traktorn förts fram för fort kan bara motivera beslutet om beslag. Om den tekniska undersökningen av A-traktorn visar att den är trimmad kan det i sin tur användas som bevis mot din son.
Vad händer med AM-körkortet?
Återkallelse, varning och omhändertagande av AM-körkortet kan bli aktuellt enligt KkL. Genom att köra en trimmad A-traktor kan föraren göra sig skyldig till olovlig körning. Olovlig körning kan medföra att din sons AM-körkort återkallas eller att en varning utfärdas (KkL 5:3 p. 4). Blir kortet indraget kan din son inte ta ett nytt förarbevis under en viss spärrtid. Spärrtiden kan vara minst en månad och högst tre år.
Olovlig körning
Olovlig körning är ett brott som kräver uppsåt. Du nämner att ni köpt A-traktorn i ”god tro” om att allt var lagligt. Att din son trott att han haft laglig rätt att köra fordonet skulle kunna medföra ansvarsfrihet. Se exempelvis detta rättsfall. Om ni har något som bekräftar er berättelse om god tro (ex. sparade konversationer med säljaren) tror jag inte att din son döms för brottet.
Har polisen en skyldighet att kontakta vårdnadshavare?
Om någon under 18 år är skäligen misstänkt för brott ska vårdnadshavare omedelbart underrättas (LUL 5 §). Det finns dock flera undantag till denna skyldighet, t.ex. om det rör sig om bagatellartade brott eller om den unge löper risk att råka illa ut i hemmet. Då olovlig körning bara kan resultera i böter, om den inte är grov, tror jag att det skulle kunna räknas till bagatellartade brott.
Sammanfattning och råd
Polisen har rätt att beslagta A-traktorn om det finns skäl att anta att den kan ha betydelse i en brottsutredning. I ert fall tror jag att er son misstänks för olovlig körning, vilket medför att A-traktorn är viktig i utredningen. Visar det sig att A-traktorn är trimmad kan din son dömas för brottet och även få sitt AM-körkort indraget.
För att dömas måste din son haft uppsåt till brottet. I och med att ni köpt A-traktorn i god tro om att den uppfyllde kriterierna för en sådan verkar det som att uppsåt inte funnits. Har ni bevis som bekräftar er berättelse om god tro är det osannolikt att din son skulle dömas för brottet.
Jag tror inte polisen har haft en underrättelseskyldighet i ert ärende då olovlig körning är ett relativt lindrigt brott.
Om ärendet går vidare bör er son neka till att han har utfört handlingen med uppsåt. Försök att få fram bevisning som stärker er goda tro vid köpet av A-traktorn. Rättsfallet som nämndes ovan är även till er fördel och kan vara bra att hänvisa till.
Jag önskar er lycka till i fortsättningen och att den tekniska undersökningen slår fast att A-traktorn inte är trimmad.
Mvh
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.