Jag äger en med åkeri med några rullstolsbussar. En förare fick böter när han stannade vid en närakut för att hämta en rullstolsbunden patient från sjukhuset. När han kommer tillbaka hade han fått ett bot på 1100 kr. Jag överklagade boten och hänvisade till Trafikförordningen 11 kap 9 § punkt 7 - undantagsregler vid transport av sjuka eller rörelsehindrade. Men parkeringsbolaget accepterade inte. Jag vägrade att betala och begärde att ärendet skulle skickas till domstol. Nu har jag fått en inkassokrav på beloppet. Har de rätt att vid tvist kräva mig på betalning? Kan jag polisanmäla bolaget och lämna över ärendet till en domstol utan att betala boten?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer lite råd för hur du kan göra i din situation.
Bestrida en parkeringsbot
En parkeringsanmärkning, eller som man säger p-bot, kan överklagas till parkeringsbolaget. Har man gjort det kan man även bestrida parkeringsanmärkningen skriftligt till polisen och begära rättelse. Detta görs skriftligt genom ifyllande av en blankett som sedan lämnas in med de bevis man har. Blanketten och mer information kring hur man bestrider parkeringsanmärkning finns här på Polisens hemsida.
Under tiden polisen undersöker om parkeringsanmärkningen varit korrekt ska du dock ändå betala parkeringsanmärkningen. De pengarna får man tillbaka om bestridandet godkänns.
Sammanfattning och råd
Du bör alltså betala de krav du fått och kan bestrida parkeringsanmärkningen hos Polisen. Det är förmodligen bäst att börja med att bestrida hos Polisen och se om de ger dig rätt, istället för att ta bolaget till domstol eftersom en domstolsprocess ofta är kostsam och förmodligen dyrare än att betala boten.
Har du fler funderingar skulle jag råda dig att kontakta Polisen på 114 14.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid kontakta Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.