Hej! Min bekanta är dömd till grov kvinnofridskränkning av tingsrätten. Domen är överklagad och ska avgöras i hovrätten. Jag var med som stöd under huvudförhandlingen och är dessutom väl insatt i förundersökningen och bevismaterial. Jag har aldrig i hela mitt liv varit med om ett sådant rättsvidrigt spektakel. Tingsrätten har totalt ignorerat min bekantas vittnen och bevis. Domen är vriden och vänd till fördel för målsägande. Jag kan ta ett exempel; målsägande påstår att hon aldrig fått blåmärken från sex. Min bekanta har ett sms där målsägande skriver att hon fått blåmärken på kön och bröst från sex. Det märks tydligt att det varit medgivande. Sms:et åberopades som bevis i huvudförhandlingen och finns t.o.m i åklagarens tilläggsprotokoll. Det är alltså ett verifierat bevis. Hur kan tingsrätten ignorera detta? Bevis kan bedömas olika, det vet jag. Det här är dock så uppenbart. Ändå utesluter tingsrätten att målsägande fått blåmärken från sex.
Kan man anmäla tingsrätten för detta? Den här domen har förstört allt för min bekanta eftersom han förlorade vårdnaden om sitt barn pga åtalet. Även om han får upprättelse i hovrätten är skadan gjord.
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
I brottsmål så bär åklagaren bevisbördan. Att åklagaren bär bevisbördan innebär att åklagaren ska bevisa att det brott som påstås ha begåtts av gärningsmannen stämmer. För att åtal ska kunna väckas så ska det finns ”tillräckliga skäl”dvs. åklagaren ska på objektiva grunder förutse en fällande dom. Förundersökningen syftar till att utreda brottet och bygga upp ett underlag till åtalsprövning. Under förundersökningen ska åklagaren vara objektiv på så sätt att alla bevis, oavsett om de är till för- eller nackdel för den tilltalade, ska tas med. Under rättegången så tillämpas fri bevisföring, fri bevisföring innebär att alla bevis får läggas fram inför rätten (domstolen). Det finns alltså inga förbud mot vissa bevis. Bevisen som läggs fram ska sedan värderas av rätten. Bevisvärdering ska vara objektiv, neutral och rationell. Enligt lag gäller fri bevisvärdering och innebär att värdet av bevisningen prövas fritt av rätten. När bevis värderas så ska varje enskilt bevis värderas för sig, rätten får alltså inte värdera bevis utifrån ett helhetsintryck. Vid bevisvärdering har rätten till sin hjälp olika typer av metoder. Syftet är att få en objektiv, faktabaserad och rationell värdering. För att en person ska dömas för ett brott så ska beviskravet ligga på ”ställt utom rimligt tvivel” vilket innebär att om det finns något tvivel huruvida personen är skyldig så ska denne frias.
I vissa fall kan domstolar döma fel på grund av att t.ex. en domare är jävig eller att ny bevisning uppstår, i dessa fall kan extra ordinära rättsmedel aktualiseras. Det är dock sällan dessa tillämpas eftersom det krävs särskilda omständigheter. Det är svårt att exakt säga hur rätten bedömt i din bekants fall. Vanligtsvis så kan bevisvärdering "korrigeras" i högre rätt. Som jag förstår så har din bekant överklagat domen till Hovrätten. En prövning i Hovrätten innebär att din bekant får en ny prövning av sitt mål och utgången kan bli annan.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,
Alba
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.