Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Domvilla?

Hej
Kan ett domslut ändras som vunnit lagakraft på en dom gällande marknadsföring, om domen riktas mot fel juridisk person.
Jag blev ålagd som privatperson att betala för motpartens rättegångskostnader av domstolen.
Detta trots att all marknadsföring skett av bolaget.
Man gör ju ingen marknadsföring som privatperson.

Jag hade tron att jag var där som ombud och representant för bolaget, och inte i egenskap som privatperson.

Domen handlade om otillbörlig marknadsföring som skett via bolagets sidor.

När jag nu frågar domstolen om på vilka grunder som domstolen ville att jag som privatperson skulle betala istället för bolaget så säger de att bolaget inte var part i målet.
Även fast bolagets marknadsföring var ämnena som togs upp i målet.
Inga ämnen gällande mig som privatperson togs upp i målet.

Har inte domstolen upplysningsplikt gällande om ämnen gällande en annan juridisk person diskuteras att dessa skall strykas?

Ställer.mig frågande över hur man överklagar betalningen över sådant marknadsföringsmål.

Tack på förhand

Rådgivarens svar

2019-01-22

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din situation ger upphov till flera komplexa processrättsliga frågeställningar och jag kommer nedan att försöka reda ut några av dem.

Kan en dom ändras?

En dom som har vunnit laga kraft kan bland annat undanröjas enligt reglerna om domvilla (rättegångsfel) i rättegångsbalken. Domen ska undanröjas om:

  1. målet har tagits upp trots att det har förelegat ett rättegångshinder, som högre rätt haft att beakta självmant vid ett överklagande,
  2. domen givits mot någon, som inte har varit rätteligen stämd och inte heller har fört talan i målet, eller genom domen någon, som inte har varit part i målet, lider förfång,
  3. domen är så oklar eller ofullständig att det inte framgår av den, hur rätten har dömt i saken eller
  4. det i rättegången förekommit något annat grovt rättegångsfel som kan antas ha inverkat på målets utgång.

I ditt fall är kan det eventuellt vara så att ett rättegångshinder har förelegat. Det kan exempelvis vara fråga om bristande talerätt, om det är så att du överhuvudtaget inte har varit behörig att föra talan i tvisten. Detta rättegångshinder ska domstolen i indispositiva mål som dessa i regel beakta självmant. Ibland kan det dock ankomma på svaranden att göra gällande rättegångshindret vid sitt svaromål. I sådant fall går det inte att åberopa rättegångshindret vid ett senare skede.

Rekommendation

För att klaga över domvilla ska du vända dig till Patent- och marknadsöverdomstolen. Jag råder dig dock att först och främst ta kontakt med en jurist som kan undersöka saken och dina förutsättningar för framgång i en ny process närmare, eftersom det finns en risk för att en klagan över domvilla ger upphov till nya rättegångskostnader för dig. Våra erfarna jurister på Familjens jurist hjälper dig gärna – du är varmt välkommen att boka tid med dem.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga och önskar dig lycka till!

Vänligen,
Olivia

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.