Hej
Blev gravid med en man so strax innan jag upptäckte graviditeten gått tillbaka till sin fru som han tillfälligt separerat från. Han ville inte ha barnet, han har två sen tidigare, jag ville inte göra abort vilket han respekterade. Han vill inte stå som får eller vara delaktig på något sätt. Nu är min dotter 7 mån och familjerätten vill ha ett möte med mig och diskutera vem fadern är. Måste jag säga namnet? Har varit ärlig med dem och sagt precis hur situationen är men de vill ha hans namn vilket jag kan förstå. Är övertygad om att fadern kommer att ta tag i det här och jag är rädd för att jag förstör vår och hans och barnets framtida relation om jag avslöjar honom nu. Vad kan de tvinga mig till på familjerätten? Vad kan hända mig om jag vägrar gå på deras möte? Kan någon uppge hans namn anonymt så att det inte kommer från mig?
Har hemligt tel.nr därför får ni bara mailadress.
Tack på förhand
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om faderskap regleras i föräldrabalken.
Barnets rätt till en far
Alla barn har enligt barnkonventionen rätt att veta vilka sina biologiska föräldrar är. Om inte någon far kan fastställas vid ett barns födsel, är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem barnets far är och se till att faderskapet fastställs (2 kap. 1 § föräldrabalken). Eftersom utredningen görs i barnets intresse, tas normalt ingen hänsyn till om modern inte vill att den ska ske.
Faderskapsutredningen
Socialnämnden ska vid faderskapsutredningen inhämta upplysningar från modern och andra personer som kan vara av betydelse för utredningen (2 kap. 4 § föräldrabalken). Utgångspunkten är att moderns uppgifter ligger till grund för utredningen. Räcker inte dessa, har socialnämnden möjlighet att begära uppgifter från utomstående personer - oavsett om modern samtycker till det eller ej.
Socialnämnden bör även verka för att blodprov på moder, barn och en potentiell far tas och jämförs (2 kap. 6 § föräldrabalken). Faderskapsutredningen bör bedrivas skyndsamt och ska normalt vara klar inom ett år från barnets födelse (2 kap. 8 § föräldrabalken). Om utredningen med tillräcklig säkerhet talar för att en viss man är barnets far, bör socialnämnden bereda denne tillfälle att bekräfta faderskapet (2 kap. 5 § föräldrabalken).
Socialnämnden får endast lägga ner faderskapsutredningen i vissa speciella fall - till exempel om det visar sig vara omöjligt att få fram de upplysningar som krävs för att fastställa faderskapet (2 kap. 7 § föräldrabalken). Ett beslut om att lägga ned en utredning är dock inte definitivt, utan gäller endast tills vidare.
Skyldighet att lämna uppgifter?
En mor har alltså ingen skyldighet att lämna uppgifter vid utredningen. Om hon utan giltigt skäl avstår att medverka till åtgärder för att fastställa faderskapet har hon dock inte rätt till underhållsstöd, det vill säga ekonomiskt bidrag från fadern (18 kap. 8 § socialförsäkringsbalken). Att vägra att medverka i utredningen av hänsyn till barnets far har i tidigare avgöranden inte ansetts utgöra ett giltigt skäl.
Sammanfattning och råd
En utredning om faderskap görs i barnets intresse. För att tillvarata barnets rätt till sin far har socialnämnden långtgående utredningsmöjligheter, men som mor kan du inte tvingas till att medverka i utredningen.
Vägrar du att medverka i utredningen kommer socialnämnden att utreda det vidare och den kan bland annat börja fråga människor i din och faderns närhet. Detta kan möjligtvis upplevas som obehagligt och genant för dig. Om du vägrar att samarbeta förlorar du också rätten till underhållsstöd om faderskapet fastställs. I slutändan är det dock upp till dig att avgöra om du vill medverka i utredningen eller inte.
Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar! Har du några följdfrågor, får du gärna ställa dessa i kommentarsfältet nedan så ska jag svara så gott det går!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.