Hej, jag och min kille ansökte för snart 18 månader sedan om uppehållstillstånd med anknytning då vi planerat bli sambo. Min kille får inte komma hit på besöksvisum då de misstänker att han kommer stanna längre än avtalat så jag åker dit när jag har pengar och ledigt. Vi blir ständigt tillsagda av vänner och bekanta att gifta oss så kommer ansökan bli beviljad nu eller iallafall fortare. Min mamma tycker dock att jag är för ung för att gifta mig (speciellt i ett land med annan äktenskapslag) och säger att hon läst/hört att det inte skiljer sig på svarstiden om man är gift eller inte. Jag har tillräckligt stor bostad och bra inkomst och enda anledningen jag kan komma på till att vi inte får beviljad ansökan är att vi inte är gifta. Kan migrationsverket neka min killes ansökan pga att vi inte är gifta? Alternativt tar ansökan längre tid pga att vi inte är gifta? Kort och gott, har alla andra rätt; borde vi gifta oss för att han ska få ett uppehållstillstånd (sanbbare eller överhuvudtaget) eller kan han lika gärna få det när vi är sambos?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga handlar om uppehållstillstånd på grund av anknytning. Jag kommer därför redogöra för relevanta bestämmelser i utlänningslagen, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Vem kan få uppehållstillstånd?
En person som är medborgare i ett land utanför EU och som vill flytta till en nära anhörig i Sverige behöver få uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd ska ges till en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt i eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige (utlänningslag 5 kap 3 §). Uppehållstillstånd får också ges till en utlänning som planerar att gifta sig eller inleda ett samboförhållande med en person som är bosatt i eller som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige (utlänningslag 5 kap 3 a §). I det andra fallet, det vill säga då äktenskap eller samboskap ännu inte ingåtts, krävs att förhållandet framgår som seriöst och att inga särskilda skäl talar emot att tillstånd ges.
Skäl mot att bevilja uppehållstillstånd
I utlänningslagen 5 kap 17, 17 a och 17 b §§ finns skäl mot att bevilja uppehållstillstånd. Några exempel är att utlänningen gjort sig skyldig mot brott (17 §), att ett äktenskap eller samboförhållande ingåtts enbart i syfte att ge utlänningen rätt till uppehållstillstånd (17 a §), och att anknytningspersonen är gift med någon annan och bor med den personen i Sverige (17 b §).
Försörjningskravet
Uppehållstillstånd för ovan nämnda personer får endast beviljas om anknytningspersonen har en tillräcklig inkomst för att kunna försörja både sig själv och utlänningen, samt en bostad som är av tillräcklig storlek och standard för dem båda (utlänningslagen 5 kap 3 b §). Försörjningskravet ställs dock inte om anknytningspersonen är svensk medborgare och utlänningen är dennas make eller sambo, samt om de två sammanbott utomlands under en längre tid eller om det på annat sätt står klart att förhållandet är väl etablerat (utlänningslagen 5 kap 3 c §).
Din situation och rekommendation
Det är möjligt att din kille får uppehållstillstånd både som make och som tilltänkt sambo. Om ni är gifta råder en presumtion för att han ska beviljas uppehållstillstånd, vilket betyder att ni inte måste lägga fram någon särskild bevisning för att äktenskap föreligger. Om ni däremot inte är gifta måste ni bevisa att ni är i ett seriöst förhållande, till exempel i form av bilder, vittnesmål och kommunikation mellan er. Jag kan däremot inte svara på om handläggningstiden hos Migrationsverket blir kortare om ni är gifta jämfört med om ni planerar att bli sambor. Handläggningstiden är olika från fall till fall, och beror till exempel på om ansökan behöver kompletteras och eventuell väntetid för att få en intervju på Sveriges ambassad. På Migrationsverkets hemsida kan ni få mer information om handläggningstiden i ert fall genom att svara på några korta frågor. Jag rekommenderar inte att ni gifter er enbart av anledningen att din kille ska få uppehållstillstånd snabbare eller överhuvudtaget, då ett så kallat skenäktenskap utgör en grund för att ansökan om uppehållstillstånd nekas.
Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga kan du boka en tid med en av våra jurister som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.