Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Får socialtjänsten åka hem till en familj för att boka tid för möte angående orosanmälan?

Hej, Jag undrar ifall det verkligen får gå till så att socialtjänsten helt plötsligt står utanför våran bostad, efter att dom har fått in en orosanmälan från polisen? Dom stod utanför våran bostad, då dom inte fick tag i min man via telefon, men mig försökte dom inte ens ringa till (vi har flera gemensamma barn, som bor hemma). Vi hade inte fått något papper med kallelse eller något från dom innan dom dök upp. Dom bokade möte med oss där och då, för att prata igenom anmälan. När vi väl är där på mötet, så säger dom att "vi brukar inte jobba såhär, att vi bara dyker upp. Men vi har startat en utredning och därför kunde vi komma ut till er". Idag stod socialtjänstens utredare utanför våran bostad, för att BOKA ett möte!? Som utredaren sa så åkte han till oss pga att det inte var långt ifrån socialtjänstens kontor?! Men både min mans och mitt nummer har dom redan.. Ska dom inte ringa och boka ett möte? Känns väl inte speciellt kul att dom springer här i tid och otid. Inte för att vi har något att dölja, men tycker väl att dom kan väl sköta allting lite smidigare? Vi bor i en liten stad där alla känner alla typ..

Rådgivarens svar

2022-04-05

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Eftersom din fråga rör socialtjänsten kommer jag att redogöra för reglerna i Socialtjänstlagen (SoL) och Regeringsformen (RF).

Orosanmälan

Socialtjänsten ska i sitt arbete beakta SoL 1 kap 1 § om att all verksamhet ska bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet. När socialtjänsten får in en orosanmälan som rör barn ska en utredning enligt SoL 11 kap 1 § inledas utan dröjsmål. Dessutom ska en bedömning göras enligt SoL 11 kap 1 a § av om barnet eller den unge är i behov av omedelbart skydd. En utredning ska enligt SoL 11 kap 2 § bedrivas så att ingen onödigt utsätts för någon skada eller olägenhet och utredningen ska inte göras mer omfattande än vad som är motiverat av omständigheterna i ärendet.

Oanmälda hembesök

Skyddet mot husrannsakan finns i RF 2 kap 6 § som stadgar att var och en gentemot det allmänna är skyddad mot husrannsakan och liknande intrång. Den här rättigheten får enligt RF 2 kap 20 § endast begränsas med stöd i lag. Det finns inget uttryckligt stöd i lag för att socialtjänsten ska gå in i en enskilds bostad oavsett vad syftet är. För att få göra ett hembesök krävs därför att den enskilde samtycker till det eftersom det är en så pass ingripande åtgärd.

Vidare har Justitieombudsmannen (JO) kritiserat socialtjänsten när de har gjort oanmälda hembesök. Detta får enligt JO endast ske i undantagsfall, t.ex. när socialtjänsten befarar att det föreligger en nödsituation.

I din situation

Som jag har förstått det har socialtjänsten åkt hem till er, båda gångerna för att boka in möten. I en sådan situation kommer det troligtvis inte att räknas som hembesök eftersom de aldrig gick in i bostaden. Därför kan det heller inte ses som ett oanmält hembesök. Det kan däremot möjligtvis anses som olämpligt med hänsyn till SoL 11 kap 2 § om det kan anses att det leder till olägenhet eller skada för er att utredaren dök upp på det sättet. Om du känner dig orolig över att det ska hända igen kan du höra av dig till socialtjänsten och begära att de inte dyker upp oväntat utan att de istället ringer för att boka tid.

Om du anser att du har blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet kan du göra en JO-anmälan. Det innebär att du anmäler händelsen till JO som gör en bedömning ifall myndigheten har handlat korrekt eller inte. JO-beslut är dock inte rättsligt bindande vilket betyder att myndigheten inte måste rätta sig efter beslutet. Många gånger kan besluten dock hjälpa myndigheten att förbättra interna rutiner.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att ställa en ny fråga till oss!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.