I vilka fall kan en utlänning (ej asylsökande) få ett förlängt uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning till en svensk medborgare istället för ett permanent uppehållstillstånd?
Är det rimligt att först ha väntetid som sträcker sig upp till 3 år och efter det få endast ett förlängt uppehållstillstånd på ett år? Kan det vara ett skäl för överklagan?
Hej!
Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.
Förlängt uppehållstillstånd
Om makarna har bott tillsammans under minst två år i ett annat land och den ena maken har permanent uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap brukar den sökande få permanent uppehållstillstånd enligt Migrationsverkets hemsida. Lagen anger att om personen har haft tidsbegränsat uppehållstillstånd i får denne ges permanent uppehållstillstånd, 5 kap. 16 § UtlL. Detta innebär alltså inte att personen ska få permanent uppehållstillstånd. En bedömning görs i det enskilda fallet och det är därför väldigt svårt för mig att uttala mig om varför en person inte fått eller ej. Beslutet ska dock vara skriftlig och ange de skäl som legat till grund för beslutet, 13 kap. 10 § UtlL. Om personerna inte har bott tillsammans i utlandet brukar istället den sökande beviljas ett nytt tidsbegränsat uppehållstillstånd, som är giltigt i max 2 år.
Grund för överklagan?
Vad gäller dina andra frågor är den första att svår att svara på eftersom det handlar mycket om tyckande. Till följd av den oväntade ökade invandringen som varit de sista åren kan det antas att det har varit svårt för Migrationsverket och regeringen att förutse detta enorma tryck som uppstått. Det handlar mycket om resurser och Migrationsverket gör säkert så gott de kan.
Angående överklagan gäller följande. Ett avslag gör det möjligt att överklaga beslutet. Att få beviljat ett förlängt uppehållstillstånd är ett gynnande beslut. Gynnande beslut kan inte överklagas. Vad som är gynnande enligt Migrationsverket är tyvärr inte alltid gynnande enligt den person som har fått beslutet. Gynnande menas att det inte har gått emot personen, en person som fått ett beviljat förlängt uppehållstillstånd anses ha fått ett gynnande beslut.
Hoppas du känner att du har fått svar på dina frågor. Om du önskar vidare hjälp i ditt ärende är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist som jobbar med bland annat migrationsrätt.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.