Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Försäkringskassan har haft fel inkomstuppgifter, har jag gjort mig skyldig till något brott?

Jag under tid haft en fel anmäld inkomst hos försäkringskassan. Jag har inte gjort detta medvetet. Jag har bytt jobb gått från ett jobb med OB till ett jobb utan. Samt gått ner i arbetstid utan att skydda min SGI. Har missat att anmäla detta till försäkringskassan och det har stått att min inkomst varit ca 6000 kr mer i månaden än vad den faktiskt har varit. Okunskap, dumhet är det från min sida och jag mår jätte dåligt över detta. Kan man få fängelse? Vill bara göra rätt för mig är livrädd för konsekvenserna. Tidigare ostraffad och gör alltid rätt för mig. Detta har bara blivit så himla fel. Snälla vad kan jag vänta mig för påföljder av detta?

Rådgivarens svar

2021-11-18

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag utgår ifrån att du har fått någon typ av ersättning av Försäkringskassan under den här tiden du har haft en lägre lön. Jag kommer att redogöra för vilka regler som aktualiseras i ditt fall och avslutningsvis gå igenom din situation och ge min rekommendation hur du kan gå vidare.

Uppgifter till Försäkringskassan

När man får ersättning från Försäkringskassan så baseras det på ens inkomst och Försäkringskassan fastställer vilken sjukpenninggrundande inkomst (SGI) man har rätt till. Vid en ansökan om en förmån hos Försäkringskassan lämnas uppgifter på heder och samvete (110 kap. 4 §). Om man lämnar uppgifter som inte stämmer kan brottet osann försäkran aktualiseras. Reglerna finns i brottsbalken (15 kap. 10 §). Man har även en skyldighet att anmäla ändrade förhållanden till Försäkringskassan. Maxstraffet för osann försäkran är fängelse i sex månader och två år om brottet bedöms som grovt.

Osann försäkran

För att lämnandet av oriktiga uppgifter ska bedömas som ett brott behöver några omständigheter (rekvisit) vara uppfyllda. Uppgiften man har lämnat ska vara fara i bevishänseende, det vill säga uppgiften ska ligga till grund som bevisning. Vilket är fallet om Försäkringskassan litar på ens uppgifter och betalar ut ersättning. Har man fått utbetalningar från Försäkringskassan med felaktiga uppgifter som grund så har det varit fara i bevishänseende. Det räcker dock inte. För att det ska bedömas som brottsligt att ha lämnat felaktiga uppgifter eller ha underlåtit att anmäla ändrade förhållanden måste det ha funnits ett uppsåt eller grov oaktsamhet.

Uppsåt innebär förenklat att man är medveten om att ens handlande kan få vissa följder, men man väljer att agera ändå och är åtminstone likgiltig inför riskerna och effekterna av följderna.

För att något ska bedömas som grovt oaktsamt krävs medveten oaktsamhet. Medveten oaktsamhet innebär att man är medveten om att det finns en risker med ens handlande, men man är inte likgiltig inför riskens förverkligande, det vill säga effekterna.

Din situation

Jag förstår att begreppen uppsåt och oaktsamhet kan tyckas lite förvirrande och svårt att veta vad som är brottsligt i frågan. Men kontentan är att det ställs vissa krav för att ditt handlande ska ses som brottsligt. Om du har missat att anmäla ändrade förhållanden på grund av okunskap och dumhet som du själv uttrycker det bedömer jag risken som väldigt liten att du skulle ha gjort dig skyldig till något brott.

Har ditt handlande resulterat i att du har fått för mycket utbetalt kommer du att bli återbetalningsskyldig. Det är väldigt vanligt att Försäkringskassan behandlar återbetalningskrav och det innebär inte att man anmäls för brott. Om du skulle bli anmäld för osann försäkran är risken att du skulle dömas till fängelse, som tidigare ostraffad under dessa omständigheter väldigt liten eller osannolik.

Rekommendation

Om du inte redan har gjort det så rekommenderar jag dig att kontakta Försäkringskassan snarast och förklara situationen. På så sätt begränsar du skadan och hjälper till att rätta till felet. Du kan även förklara att du är orolig över det som har hänt och fråga om en anmälan är aktuell. Om Försäkringskassan skulle anmäla dig, så har du varit behjälplig och försökt minimera skadorna om du har kontaktat Försäkringskassan, vilket domstolen sin tur tar hänsyn till och är till din fördel.

Skulle du önska ytterligare rådgivning är du välkommen att boka tid hos någon av Familjens Jurists kunniga jurister.

Jag önska dig lycka till och hoppas att du fick svar på din fråga!

Uppstår det ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en fråga igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.