Detta gäller ekonomiskt bistånd. Socialtjänstlagen kap 4 paragraf 1. Jag kan inte se någonstans i denna lagtext man: 1. Måste söka ett X antal jobb? 2. Att man kan gå tillbaka 2 år i tiden för att utreda någon ekonomiskt? 3. Att man måste stå till arbetsmarknadens förfogande i hela Sverige? Kan försörjningsstödskontoret använda denna lag och utkräva allt detta? Begår man inte lagbrott då?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller vid försörjningsstöd och avslutningsvis gå igenom din situation.
Lagar och föreskrifter
Försörjningsstöd behandlas i socialtjänstlagen. Lagtexten är sällan fullständig utan man måste se till andra rättskällor för att få en tydligare beskrivning. Exempelvis får man titta på förarbeten till lagen och praxis (domar) för att veta vad som gäller. Myndigheter ger ofta ut handböcker och föreskrifter för att förtydliga lagen. De har din grund i lagtext, förarbeten och praxis. Socialtjänsten har till exempel gett ut en handbok om ekonomiskt bistånd.
Försörjningsstöd
Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till försörjningsstöd (4 kap. 1 §). Att få sina behov tillgodosedda på annat vis innebär att om man har rätt till a-kassa, sjukpenning eller någon annan socialförsäkring ska det betalas ut i första hand. Finns det privata tillgångar så ska de också användas. Försörjningsstöd ges endast om alla andra möjligheter att uttömda. Om det endast är arbetslöshet som är hindret för försörjning så måste man stå till arbetsmarknadens förfogande om man kan arbeta. I vissa fall kan det vara godtagbart att inte stå till arbetsmarknadens förfogande, t.ex. vid sjukdom i familjen. Finns det andra hinder som att man exempelvis måste utreda arbetsförmågan så gäller inte kravet på att stå till arbetsmarknadens förfogande.
Arbetsmarknadens förfogande
För att stå till arbetsmarknadens förfogande ska man vara anmäld hos arbetsförmedlingen, vara aktiv i sitt arbetssökande samt ha för avsikt att arbeta. Att vara aktiv innebär som regel att söka jobb på heltid och vara villig att ta arbete som erbjuds. Vilket kan innebära att det kan vara ett arbete som inte är det man helst önskar eller på önskad plats. För att bedöma om någon har varit aktiv i sitt arbetssökande måste det göras en helhetsbedömning i varje fall. Enligt praxis så krävs det betydande aktivitet i arbetssökandet, även vid första ansökningstillfället hos socialtjänsten. När man kollar aktiviteten tittar man främst på tiden månaden innan ansökan och framåt.
Ekonomisk utredning
För att bedöma om en person har rätt till försörjningsstöd så utreds alla faktiska inkomster. Är man gift eller sambor så räknar man hushållets sammanlagda inkomster. Normalt sett är det den sökandes inkomster månaden före den månad man söker bistånd som tas med i bedömningen. Vet man om att inkomsterna kommer att minska så ställs det högre krav, då man har ett ansvar att planera sin ekonomi. Har man sagt upp sig från sitt arbete utan godtagbara skäl kan ansökan om försörjningsstöd avslås.
Din situation
I ditt fall verkar frånvaron av jobb vara orsaken till att du söker försörjningsstöd och du måste då stå till arbetsmarknadens förfogande. Socialtjänsten ska göra en helhetsbedömning för att avgöra om du är och har varit aktiv i ditt arbetssökande för tiden du söker stöd. Jag kan inte svara på om socialtjänstens bedömning i ditt fall är korrekt eller ej. Men de har rätt att ställa krav på aktivitet från din sida och att du står till arbetsmarknadens förfogande. Du ska även vara villig att ta arbete som erbjuds. Socialtjänsten har även rätt att göra en utredning gällande ekonomin för att kunna bedöma rätten till försörjningsstöd. Du har möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten om du anser att det är felaktigt (16 kap. 3 §). Ditt avslagsbeslut ska innehålla information om hur du gör för att överklaga beslutet. Du kan läsa mer om hur du går tillväga här. Tänk på att överklaga inom tre veckor. Du kan även läsa mer om ärenden i förvaltningsrätten hos Familjens Jurist.
Avslutande rekommendation
Du kan ansöka om försörjningsstöd på nytt för en ny period om du inte har gjort det. Eftersom du skrev in dig på arbetsförmedlingen direkt i anslutning till din ansökan om försörjningsstöd bör dina chanser se bättre ut nästkommande månad. Då kan du tydligare visa din aktivitet. Jag skulle råda dig att kontakta socialtjänsten i din kommun för att få klara besked vad som förväntas av dig och var det har brustit. Du har som sagt även möjligheten att överklaga beslutet. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.