Hur ska jag gå tillväga för att på ett lagligt sätt få en tidigare anställd på mitt jobb att sluta förtala och ärekränka min chef/arbetsplats? Jag har inte råd med något, eller bryr mig om pengar, jag vill bara att personen ska förstå att denne gör fel.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Reglerna som besvarar frågan hittar du i brottsbalken (BrB), skadeståndslagen (SkL) och rättegångsbalken (RB).
Förtal
Förtal är en brottslig handling. För att den tidigare anställde ska ha gjort sig skyldig till förtal ska personen ha utpekat din chef som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnat annan uppgift om din chef med syftet att utsätta chefen för annans missaktning (BrB 5:1).
Huvudregeln är att det bara är målsäganden som får väcka åtal när det rör sig om förtalsbrott (BrB 5:5), alltså är det bara din chef som har rätt att göra det. I vissa undantagsfall kan åklagaren väcka åtal, men då ska det vara påkallat ur allmän synpunkt (se BrB 5:5 för undantagen).
Råd
Först och främst vill jag råda dig att försöka lösa den här konflikten utan polisanmälan och rättsprocess. Ni kan till exempel förklara för personen att förtal är brottsligt och att ni funderar på att göra en polisanmälan. Men med tanke på hur din fråga är ställd får jag uppfattningen att ni redan har försökt få personen att sluta genom ”fredliga” medel.
Nästa steg är att upprätta en polisanmälan (det kan ni göra här) och hålla tummarna för att en åklagare anser att det är påkallat ur allmän synpunkt att åtal väcks. Det är tyvärr inte särskilt troligt att det händer, men det är alltid värt ett försök.
Om ingen åklagare tar upp det har ni en möjlighet att själva driva processen genom att väcka enskilt åtal. I RB 47 kap. hittar ni all information om hur ni väcker ett sådant. Däremot är det ofta en väldigt komplicerad process och ni riskerar även att behöva ersätta motpartens rättegångskostnader (RB 18:1). Det här är alltså en möjlighet, men antagligen inget ni är intresserade av.
En sista möjlighet som jag kan komma att tänka på är att väcka en skadeståndstalan och kräva kränkningsersättning (SkL 2:3) genom ett förenklat tvistemål (FT-mål). I ett FT-mål måste kravbeloppet understiga 22 150 kronor (RB 1:3 d). Den vanliga kränkningsersättning ligger någonstans mellan 5 000-10 000 kronor, så det är möjligt att driva ert krav som ett FT-mål. Fördelen med FT-mål är att du aldrig behöver ersätta motpartens rättegångskostnader i större utsträckning än vad som stadgas i RB 18:8 a. Ni kan även driva processen själva och behöver därför inte spendera några pengar på ett rättsligt ombud. De kostnader ni kan bli ersättningsskyldiga för är:
Ni blir bara ersättningsskyldiga för kostnaderna ovan om ni förlorar FT-målet. Om ni vinner kommer den andra personen få ersätta de kostnaderna. Här hittar ni all information om hur ni skickar in en stämningsansökan. Ansökningsavgiften är 900 kronor. Kom ihåg att det är ni som måste kunna bevisa att personen har agerat brottsligt.
Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Är det något du undrar över i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga.
Mvh
(Edit - Felstavningar)
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.