Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Frågor om uppehållstillstånd

Hej! Jag är svensk medborgare och har träffat en flickvän från asien. Hon har varit i Sverige som au pair och hennes uppehållstillstånd går ut om ett par månader. Vi har redan flyttat ihop sedan en tid tillbaka och kommer att fortsätta att bo ihop tills dess att hon måste åka tillbaka.
Hur som helst till frågan - Vi har ansökt tillsammans om statusbyte att hon skall få stanna i Sverige som min sambo, och då gjorde vi ansökan från Sverige, då det stod att man kan t.ex. få ansöka ifrån Sverige om man har t.ex. arbetstillstånd, vilket hon hade för au pair.
Nu undrar vi dock, kommer hon att få sin ansökan godkänd tro? Är det tillåtet att ansöka från Sverige i vårat fall? Det kändes så när vi läste på hemsidan, men som vi förstått det så verkar inte allt vara exakt som det står på migrationsverkets hemsida?
Vi är väldigt oroliga att behöva vara utan varandra under nästan två års tid då väntetiderna är extremt långa och vi vill helst fortsätta bo ihop utan några liknande avbrott.
Vad säger ni kring detta?
Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2019-01-12

Hej! Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer jag att redogöra för er situation.

Regler om arbetstillstånd och uppehållstillstånd finns i utlänningslagen. Huvudregeln är att ansökan om uppehållstillstånd i Sverige ska göras från hemlandet innan inresa till Sverige, men det finns undantag där det är möjligt att få uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige - exempelvis om personen redan har ett annat uppehållstillstånd. Enligt migrationsverkets hemsida (se här) gäller det bl.a. personer med arbetstillstånd.

Av frågan framgår det att din flickvän har arbetstillstånd i och med att hon har arbetat som au pair i Sverige. För vissa typer av tjänster gäller särskilda regler om förlängt arbetstillstånd, däribland au pairer. Arbetstillstånd för den som arbetar som au pair i Sverige kan meddelas för högst ett år. Det är endast möjligt att förlänga arbetstillståndet om personen har haft tillstånd i kortare tid än ett år och har fått erbjudande om att fortsätta arbeta hos samma värdfamilj eller hos en ny familj. Det kan således bli svårt för henne att få förlängt uppehållstillstånd på grund av att hon inte kan få förlängt arbetstillstånd som au pair.

Utifrån vad som anges i din fråga förmodar jag att ni har ansökt om uppehållstillstånd i och med att ni har ett samboförhållande, inte för förlängt arbetstillstånd. Det är möjligt att ansöka om uppehållstillstånd med anledning att hon har för avsikt att inleda ett samboförhållande med dig i Sverige utan att behöva lämna landet, eftersom hon har ett giltigt arbetstillstånd. För att kunna få uppehållstillstånd för avsett samboförhållande, krävs det att ert förhållande framstår som seriöst och det inte finns särskilda skäl som talar emot att tillstånd ges. Ett särskilt skäl kan t.ex. vara att det finns risk för att hon skulle komma att utsättas för våld eller allvarlig kränkning i ert förhållande. Seriositetsprövningen av ert förhållande bedöms utifrån muntliga förhör med er båda om ert förhållande, för att kunna utreda om förhållandet är allvarligt menat och inte en täckmantel för något annat.

Sammanfattningsvis är svårt att säga hur Migrationsverket skulle bedöma er situation. Förmodligen kommer din flickvän inte att få förlängt arbetstillstånd eftersom hon arbetar som au pair, där maxgränsen är ett års arbetstillstånd och således inte kunna få uppehållstillstånd på den grunden. Hon kan däremot få uppehållstillstånd för att ni avser att inleda ett samboförhållande. Handläggningstiden är tyvärr känd för att dröja en tid. Dock kom det en lagändring i juli förra året som innehåller strängare krav på myndigheters agerande vid långsam handläggning. Enligt den nya lagen är det möjligt att begära att myndigheten ska avgöra ärendet efter att sex månader har gått från det att ärendet påbörjades. Syftet med den nya lagen är att privatpersoner ska kunna påskynda handläggningen när den tar för lång tid.

Jag hoppas att jag kunde ge vägledning i din fråga. Här kan du finna en blankett att fylla i för begäran om att avgöra ett ärende hos Migrationsverket sex månader efter påbörjad handläggning. Om du har följdfrågor är du varmt välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.