Kan jag gifta mig med min pojkvän fast han är asylsökande? Vi har varit tillsammans i nästan ett år och han har inte fått ett beslut från migrationsverket. Har han möjlighet att stanna om vi gifter oss?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag först gå igenom reglerna i äktenskapsbalken och utlänningslagen, vilka är tillämpliga i din situation. Därefter kommer jag sammanfatta min bedömning i din situation, och även tipsa dig hur du kan gå vidare i ditt ärende.
Gifta sig med en asylsökande
Det går att gifta sig med en asylsökande i Sverige så länge kraven i äktenskapsbalken är uppfyllda, vilka regleras i äktenskapsbalken 2 kap. 1-4 §§. För det första måste ni vara över 18 år för att ingå äktenskap. För det andra får ni inte vara släkt med varandra. Slutligen får ni inte vara tidigare gift eller partner i ett registrerat partnerskap.
Innan äktenskapet ingås kommer skatteverket pröva om det finns hinder för äktenskapet enligt äktenskapsbalken 2 kap, enligt äktenskapsbalken 3 kap. 1 §. Den som inte är folkbokförd i Sverige ska vid prövningen uppvisa intyg av utländsk myndighet om sin behörighet att ingå äktenskapet, enligt äktenskapsbalken 3 kap. 2 §.
Uppehållstillstånd på grund av giftermål
På två olika sätt går det att få uppehållstillstånd i Sverige på grund av giftermål.
För det första regleras i utlänningslagen 5 kap. 3 a § 1 st. 1 p. att uppehållstillstånd får ges till en utlänning om följande tre krav är uppfyllda.
1. Utlänningen har för avsikt att ingå äktenskap med en person som är bosatt i Sverige.
2. Förhållandet framstår som seriöst. Det som beaktas är att förhållandet har varat en tid, att parterna har träffats i viss utsträckning, att de har god kännedom om varandra och att de har ett gemensamt språk att kommunicera på.
3. Särskilda skäl inte talar mot att tillstånd ges. Det avser om det finns en påtaglig risk för att sökanden kommer att utsättas för våld eller allvarlig kränkning i förhållandet.
För det andra regleras i utlänningslagen 5 kap. 3 § 1 st. 1 p. att uppehållstillstånd ska ges till en utlänning som är make till någon bosatt i Sverige.
Observera att det finns ett så kallat försörjningskrav för att beviljas uppehållstillstånd enligt utlänningslagen 5 kap. 3 och a §. Det innebär att den person som utlänningen åberopar anknytning till ska kunna försörja sig och utlänningen, samt att denne har bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen.
Sammanfattning och rådgivning
Sammanfattningsvis är min bedömning i din situation följande. Du och din pojkvän kan gifta er så länge kraven i äktenskapsbalken är uppfyllda. Den finns även en möjlighet för att din pojkvän att stanna i Sverige om ni gifter er, men jag kan inte göra en säker bedömning i den frågan. Mitt tips är därför att du tar hjälp av en jurist på Familjens Jurist för ytterligare rådgivning. De kan hjälpa dig med dina migrationsrättsliga frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.