Har jag rätt att ta del av mina journaler hos socialtjänsten som gjort en barnavårdsutredning enligt SOL och hur lång tid efter min begäran behöver dokumentationen lämnas ut?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt vad som gäller och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga regleras i Tryckfrihetsförordning (1949:105) (TF) och Offentlighets- och sekretesslag (2009:400).
Är journalen en allmän handling?
Jag tolkar din fråga som att du vill begära ut en journal från socialtjänsten som gäller både dig och ditt barn. Rätten att till att få ut en handling från en myndighet förutsätter att handlingen är allmän och offentlig, TF 2 kap. 1§. När en handling (ex journal) upprättas av en myndighet (Socialtjänsten) blir den allmän när ärendet har expedierats. Ärendet är expanderat när det har slutbehandlats av myndigheten, TF 2 kap. 10 §. För att en allmän handling ska anses vara offentlig innebär det att den inte ska vara sekretessbelagd TF 2 kap. 2§.
Är handlingen sekretessbelagd?
Huvudregeln anger att sekretess till skydd för en själv gäller inte mot en själv, OSL 12 kap. 1. Därav kan en begära ut handlingar som rör en själv. Undantaget förutsätter att någon annan har lämnat in uppgifter till socialtjänsten, exempelvis en orosanmälan. Med hänsyn till uppgifter rörande ett barn är utgångspunkten att sekretess till skydd för barnet gäller även mot vårdnadshavaren. Sekretessen kan dock brytas om det kan antas att barnet inte lider betydande men om uppgiften röjs för vårdnadshavaren, OSL 12 kap. 3 §. Uppgiften förblir alltså sekretessbelagd om det befaras att barnet kan lida allvarlig psykisk eller fysisk skada eller på annat sätt på grund av utlämnandet av uppgiften. I praktiken innebär det man inte lämnar ut uppgiften om den kommer att missbrukas av vårdnadshavaren i något avsevärt avseende.
Din situation och rekommendation
Du har alltså rätt att begära ut din journal, däremot är det inte säkert att du har rätt att få del av hela eller delar av den. För att du ska kunna begära ut journalen från Socialtjänsten förutsätter det att ert ärende har blivit slutbehandlat. Uppgifterna angående er själv kan begäras ut, dvs om det inte föreligger något sekretessundantag. Med hänsyn till uppgifterna om ditt barn beror det på vilken slutsats handläggaren kommer till i sekretessbedömningen. Därmed rekommenderar jag att du kontaktar socialtjänsten för att se om du kan ta del av din journal.
Myndigheten ska då lämna ut handlingen så snart det är möjligt, alltså finns det ingen exakt gräns utan det beror på.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.