Jag är en förälder som blivit föremål för en orosanmälan. Har jag rätt att läsa den i sin helhet, eller ska jag förlita mig på soc-sekreteraren och det denna tagit upp ur anmälan?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Partsinsyn vid ärenden hos myndighet
Frågor om myndigheter (kommuner inberäknat) regleras till viss del av förvaltningslagen. Den som är part i ett ärende har rätt att ta del av allt material som har tillförts ärendet (förvaltningslagen 10 §). Vissa uppgifter kan dock omfattas av sekretess och kommer därför att gallras bort. Den som i part i ärendet brukar då få ta del av materialet som tillförts ärendet, men med vissa markeringar över de uppgifter som omfattas av sekretess.
Med part i ärende avses sökande, klagande och annan part. Med sökande avses den som hos en myndighet ansöker om en åtgärd som är reglerad i den offentligrättsliga lagstiftningen, t.ex. den som gör en anmälan till socialtjänsten. En klagande är den som överklagar ett förvaltningsbeslut. Det kan t.ex. vara en sökande som fått avslag på sin framställning eller någon som drabbats av ett ingripande och vill att beslutet ska upphävas eller ändras. Uttrycket annan part inbegriper bland annat den som är föremål för ett tillsynsärende och därmed intar ställning som s.k. förklarande part.
Vad gäller i ditt fall?
Eftersom anmälan till socialtjänsten gäller dig har du rätt till partsinsyn. Du har med andra ord rätt att få ta del av det material som tillförts ärendet, med undantag för vissa uppgifter som kan omnfattas av sekretess. Socialsekreteraren som du varit i kontakt med har därmed en skyldighet att ge dig allt material som tillförts ärendet och du borde därför ha fått tagit del av allt.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.