Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hur beräknas sjukpenninggrundande inkomst och hur skyddas den vid arbetslöshet?

Hej, Jag har en fråga angående försäkringskassans tremånadersregel vid arbetslöshet. Jag har haft en heltidsanställning under flera år som tog slut. Enligt tremånadersregeln ska ens SGI vara skyddad om man skriver in sig på arbetsförmedlingen inom tre månader efter att man blivit arbetslös, förutsatt att man innan dess arbetat heltid i minst 6 månader. Vid tiden då min anställning tog slut var jag därför säker på att jag omfattades av tremånadersregeln och skrev in mig på arbetsförmedlingen. Sedan fick jag ett nytt jobb som var en halvtidstjänst under några månader. Jag har därför skrivit in mig på arbetsförmedlingen på halvtid under dessa månader och sedan på heltid när anställningen tog slut. Nu menar försäkringskassan att min SGI inte varit skyddad då jag inte omfattats av tremånadersregeln då jag varit arbetslös under för kort tid. Jag undrar hur ni ser på detta?

Rådgivarens svar

2022-12-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Eftersom din fråga rör sjukpenninggrundande inkomst kommer jag att redogöra för reglerna i Socialförsäkringsbalken (SFB).

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

SGI är det belopp som ska ligga till grund för flertalet sociala förmåner, tex föräldrapenning och sjukpenning. Sjukpenninggrundande inkomst är den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget arbete antingen som arbetstagare eller på annan grund (SFB 25:2). För att sjukpenninggrundande inkomst ska kunna fastställas krävs att den årliga inkomsten kommer från arbete i Sverige, kommer från arbete som kan antas vara under minst sex månader i följd eller vara årligt återkommande (varaktighetskravet), och kan antas uppgå till minst 24 procent av prisbasbeloppet (SFB 25:3). Bedömningen av en persons SGI ska framförallt vara framåtsyftande. Om en inkomst bedöms uppfylla kraven ska SGI bedömas med hjälp av hur mycket personen förväntas tjäna under de kommande 12 månaderna, alltså den kommande årsinkomsten. Det är dessutom framförallt inkomsterna som ska ligga till grund för beräkningen, inte det enskilda arbetet. Detta innebär att om en person har flera arbeten med olika inkomster kommer dessa ändå att kunna ligga till grund för SGI.

Det är möjligt att skydda SGI under vissa förhållanden om en anställning avbryts (SFB 25:9). Detta är tex om anställningen avbryts för studier eller föräldraledighet och även om den försäkrade står till arbetsmarknadens förfogande (SFB 25:13). För att det ska räknas som att stå till arbetsmarknadens förfogande krävs att den försäkrade är inskriven vid arbetsförmedlingen. SGI-skyddet gäller dessutom alltid om den försäkrade gör ett avbrott i förvärvsarbete under upp till tre månader (SFB 25:18).

Ändring av SGI

SGI ändras om Försäkringskassan har fått reda på att den försäkrades inkomstförhållanden eller andra omständigheter har ändrats på ett sätt som har betydelse antingen för rätten till en förmån som redan lämnats eller för storleken på förmånen (SFB 26:4). Detta är till exempel genom att den försäkrade erhåller nytt arbete. I så fall kommer detta att ligga till grund för SGI om inkomsten uppfyller varaktighetskravet och de övriga krav som ställs.

I din situation

Som jag förstår din situation har du i samband med att du slutade på ett jobb börjat på en visstidsanställning nästan direkt efter. Eftersom jag inte vet alla omständigheter är det svårt att göra en helhetsbedömning men som jag tolkar det menar Försäkringskassan att din SGI inte behövde skyddas eftersom du redan fått en ny anställning och därför nästan kontinuerligt haft en anställning. Under de första tre månaderna efter en anställning är din SGI skyddad oavsett, vilket täcker upp för tiden emellan arbetena. Det som händer är snarare att Försäkringskassan troligtvis bedömt din visstidsanställning som att den kan förlängas och därmed att den är en SGI. Detta medför att den inkomst du fick vid det andra jobbet också räknas som SGI. Din SGI har troligtvis inte nollats utan bara ändrats med hänsyn tagen till din nya anställning och så länge du står kvar som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen då du inte har ett jobb ska du fortfarande ha en SGI.

Rekommendation

För att du ska kunna begära en omprövning hos Försäkringskassan så måste du till att börja med ha ett beslut. Det finns alltså möjlighet att ompröva ett beslut och det ska i så fall vara skriftligt (SFB 113:7). Om det inte går kan du ta det vidare till Allmän Förvaltningsdomstol och överklaga beslutet (SFB 113:10). Jag rekommenderar att du i första hand begär omprövning av beslutet och om du fortfarande är missnöjd kan du överklaga det till Förvaltningsrätten.

Jag hoppas att du kände att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att återkomma med en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.