Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hur går omhändertagande av barn till? Har föräldrarna rätt till information?

Hur går själva omhändertagandet till när de hämtar barnen? Är det nåt som föräldrarna blir informerade om först?

Rådgivarens svar

2020-07-15

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för rättsläget.

Inledning

Eftersom frågan rör omhändertagande av barn hamnar vi i lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), socialtjänstlagen (SoL) och förvaltningslagen (FL).

Allmänt om omhändertagande av barn

Enligt LVU 4 § är det förvaltningsrätten som meddelar beslut om omhändertagande av barn efter ansökan av kommunens socialnämnd. Enligt LVU 6 § kan socialnämnden i vissa fall besluta att den som är under 20 år ska omhändertas om det är sannolikt att den unge behöver beredas vård enligt LVU och att beslut om vård inte kan skjutas upp med hänsyn till bland annat risken för den unges hälsa eller utveckling. Grunder för omhändertagande av barn innefattar fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorg eller annat förhållande i hemmet som utgör påtaglig risk för att den unges hälsa och utveckling skadas (LVU 2 §). Missbruk, brottslig verksamhet och annat socialt nedbrytande beteende från den unges sida kan också utgöra grund för omhändertagande (LVU 3 §).

Hur omhändertagandet går till

Om misstanke om att ett barn far illa kommer till socialnämndens kännedom är de skyldiga att genast inleda en utredning (SoL 11 kap. 1 §). En sådan misstanke kan ha kommit till socialtjänstens kännedom bland annat genom att det har kommit in en orosanmälan rörande barnet (SoL 14 kap. 1 §). Enligt SoL 11 kap. 1 a § ska socialnämnden genast göra en bedömning om barnet är i behov av omedelbar vård (omedelbart omhändertagande). Om socialnämnden gör en förstahandsbedömning att sådan åtgärd inte är nödvändig går de vidare och utreder om det ändå finns skäl till vård enligt LVU (omhändertagande kan fortfarande bli aktuellt) eller andra typer av insatser. Det ställs höga krav på socialnämndens utredning för att omhändertagande ska kunna bli aktuellt.

Vad gäller föräldrarnas rätt till information stadgar LVU 1 § att insatser inom socialtjänsten för barn och ungdom ska göras i samförstånd med barnet och dennes vårdnadshavare i enlighet med SoL. SoL 11 kap. 2 § säger att den som berörs av socialnämndens utredning ska, om inte särskilda skäl finns som talar emot det, genast underrättas om att en sådan utredning har inletts. Även om det skulle finnas särskilda skäl som talar emot det så innebär det inte att informationen för berörda parter uteblir, utan det skjuts bara upp en tid. När socialnämnden har fattat sitt beslut ska berörda parter underrättas om detta (SoL 11 kap. 8 som i sin tur hänvisar till FL 10 och 25 §§). Om socialnämnden beslutar om att omedelbart omhändertagande ska ske, ska det beslutet underställas förvaltningsrätten inom en vecka från och med att det beslutet fattades (LVU 7 §). Det blir då upp till rätten att pröva beslutet. I samband med att rättens beslut meddelas kommer berörda parter även få ta del av information om hur man överklagar.  

Jag hoppas att jag har lyckats svara på din frågeställning. Om det finns något annat du undrar över är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.