Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hur lång är överklagandefristen för ett förvaltningsrättsligt beslut?

Vad innebär begreppet laga kraft? Hur lång tid har man på sig att överklaga ett beslut och hur beräknas överklagandefristen? 

Rådgivarens svar

2021-06-07

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Vad betyder laga kraft? 

Ett beslut vinner laga kraft när det inte längre kan överklagas. Detta sker vanligen om en dom eller ett besluts klagotid går ut utan att ett överklagande har inkommit, och det sker automatiskt för högsta instans domar. Om en övre instans inte meddelar prövningstillstånd vinner den föregående instansens dom också laga kraft. (35 § förvaltningslagen) Inom förvaltningsrätten skiljer man på beslut fattade av en myndighet och beslut fattade av en kommun. Olika regler gäller ofta för de två beslutstyperna. 

Huvudregeln är att ett myndighetsbeslut vinner laga kraft 3 veckor efter att adressaten tagit del av beslutet (44 § förvaltningslagen), men det kan finnas avvikande tidsfrister i olika speciallagar. “Att ta del av” innebär den tidpunkt man får kännedom om beslutets innehåll till följd av myndighets åtgärd. Myndigheten kan ha underrättat den enskilde genom delgivning eller andra metoder. Idag anses myndigheten vara den som ska bevisa när den enskilde fick del av beslutet. (Lundmark & Säfsten, Förvaltningslagen - en kommentar, Juno version 1, Norstedts juridik)

Överklagandetiden i ett specifikt ärende

Om en myndighets beslut är överklagbart ska det av beslutet framgå när och hur en överklagan kan göras. (33 § 2 stycket förvaltningslagen) För de kommunala beslut som får överklagas genom laglighetsprövning ska överklagande ha kommit in inom 3 veckor från den dag då det tillkännagavs på kommunens, regionens eller kommunalförbundets anslagstavla att protokollet över beslutet justerats. (13 kap. 5 § kommunallagen)

Vad gäller i din situation? 

Du har uppgett att det I ditt beslut står att “ditt överklagande måste ha inkommit inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet". Dagen du fick del av beslutet är alltså när du fick kännedom om beslutets innehåll. Eftersom du fått beslutet genom delgivning och blivit ombedd att skicka in ett delgivningskvitto kommer myndigheten troligen att räkna överklagandefristen från det datumet som framgår av delgivningskvittot, eftersom det är enklast ur bevishänseende. 

Min rekommendation: 

Är du i behov av hjälp att formulera ett överklagande rekommenderar jag dig att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister. De kan ge dig individuella råd och hjälpa dig ta ställning till vinstchanserna vid ett eventuellt överklagande. 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.