Är utlandssvensk, skriven i ett EU-land sedan många år tillbaka. Har en liten lägenhet i Stockholm dit jag kommer då och då. Nu funderar jag på att bo där lite längre i taget, kanske från maj till oktober. Tror det finns någon regel om att man som utlandssvensk inte får bo i Sverige mer än en viss tid utan att skriva sig i Sverige. Vet ni mer exakt hur långt uppehåll som tillåts i taget? Och har man under den tiden tillgång till svensk sjukvård annat än det som gäller vanliga turister från andra EU-länder?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om att som utlandsboende svensk vistas i Sverige. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lag och praxis, förklara vad som gäller i din situation och sedan avsluta med en rekommendation.
Folkbokföring
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller. Folkbokföring är Sveriges registrering av sin befolkning. Många rättigheter och skyldigheter i relation till samhället är beroende av att du är folkbokförd och var du är det. Folkbokföringen styr din beskattning, om du har rätt att rösta och tillgången till statliga bidrag.
En folkbokföring ska ske i Sverige om en person som flyttar till Sverige har planerat att bo här i ett år eller mer. Men folkbokföring ska också ske om personen regelmässigt bor både inom och utom landet, om det med hänsyn till andra omständigheter bedöms att personen har sin egentliga hemvist i Sverige (3 § folkbokföringslagen).
Beskattning
Om man ser till beskattning vilket drabbar den som anses stadigvarande vistas i Sverige har ett tidigare rättsfall från högsta förvaltningsdomstolen meddelat att en sammanhängande vistelse på fem månader innebär en stadigvarande vistelse, vilket betyder full beskattning i Sverige.
I ett förhandsbesked från skatterättsnämnden var det dock okej att vistas fyra månader på sommaren och sen ytterligare tre veckor per år utan att anses stadigvarande bosatt.
Dessa domar kan dock endast ses som indikationer på var gränsens dras innan man blir skattskyldig i Sverige. Den avgörande skillnaden är vistelsemönstret snarare än antalet nätter man sover i Sverige. I ett fall då utlandsvistelserna inte var längre än två månader åt gången ansågs den utlandsboende svensken ändå stadigvarande vistas här trots att det handlade om relativt få övernattningar.
Många andra länder har en gräns på max 183 dagar per år, men Sverige har inte en sådan fast gräns. Detta beror på att man vill kunna bedöma från fall till fall eftersom det finns andra omständigheter som tyder på en stadigvarande vistelse eller inte.
Reser man fler än en gång till Sverige per år kan vistelsedagarna begränsas men om det endast rör sig om en gång och i en sammanhängande period bör man kunna utgå från att omkring fyra månader men inte fem månader är okej.
Svensk sjukvård
Den obegränsade tillgången till den svenska sjukvården är beroende av att man är folkbokförd i Sverige. Om patienten är svensk men bosatt utomlands har man rätt till nödvändig/akut vård i Sverige. Man kan också ha rätt till planerad vård/ej akut vård. För att få denna vård till samma avgift som personer som är folkbokförda i Sverige krävs att något av följande är uppfyllt:
- Man har ett förhandstillstånd som lämnas till vårdgivaren
- Att man kan visa upp intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i Sverige men försäkrade i ett annat land
- Att man kan visa upp intyg om rätt till vårdförmånader i Sverige för personer bosatta i annat EU-land, Schweiz eller Storbritannien
- Att man studerar i ett annat EU-land, Schweiz eller Storbritannien och kan visa upp intyg om rätt till vård i Sverige
- Att man kan visa upp intyg om bosättning i Sverige
Ett annat alternativ är att patienten bekostar vården men ansöker om ersättning i efterhand från landet där patienten är försäkrad. Detta gäller dock bara för de som är försäkrade inom ett EU-land.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Du som utlandssvensk kan vistas i Sverige under en längre period per år. Exakt hur länge som är okej innan du riskerar att bli skattskyldig är dock inte klarlagt men rör det sig endast om en vistelse per år bör strax under fem månader vara okej.
Under din vistelse i Sverige har du ungefär samma tillgång till svensk sjukvård som andra turister från EU men du kan ges planerad vård till samma pris som i landet folkbokförda svenskar under vissa förutsättningar.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga handlade om hur länge du som utlandssvensk kan vistas i Sverige och min rekommendation till dig blir därför att kontakta Skatteverket ifall du vill ha ett mer utförligt svar än det jag kunnat ge dig. Lagstiftningen har inte klarlagt en gräns men Skatteverket kan svara på om du behöver folkbokföra dig eller kan bli skattskyldig eftersom dem kan göra en bedömning i ditt enskilda fall.
Du kan också läsa mer om stadigvarande vistelse och bedömningen på Skatteverkets hemsida.
Du kan läsa mer om tillgången till sjukvård på Försäkringskassans hemsida.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.