Om en läkare skriver ett vårdintyg utan att träffa patienten (vilket är ett brott), kan läkaren då hållas ansvarig för det och straffas? Om hen VET vad konsekvensen blir, att patienten frihetsberövas trots att vårdintyget är ogiltigt, kan insiktsuppsåt föreligga? Vårdintyget är ju ett juridiskt dokument och läkaren intygar att denne gjort en personlig undersökning av patienten. Kan det vara ett osant intygande? Mycket tacksam för svar.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. I mitt svar går jag igenom vad ett vårdintyg är samt vilka olika sorters uppsåt som finns i svensk rätt. Avslutningsvis kommenterar jag din situation närmare och lämnar en rekommendation.
Vårdintyg
Jag utgår från att din fråga handlar om lagen om psykiatrisk tvångsvård, eftersom du nämner både vårdintyg och frihetsberövande. Enligt 4 § lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) är ett vårdintyg en förutsättning för att tvångsvård ska få ges. Ett vårdintyg får bara utfärdas i omedelbar anslutning till en undersökning (5 § LPT).
Efter att vårdintyget utfärdats måste chefsöverläkaren vid en enhet för psykiatrisk vård fatta beslut om intagning för sluten psykiatrisk tvångsvård (6 b § LPT). Beslutet om tvångsvård ska alltså prövas av två olika läkare, därför brukar det kallas tvåläkarprövning.
Insiktsuppsåt
Inom straffrätten talar man om tre olika sorters uppsåt: avsikts-, insikts- och likgiltighetsuppsåt. Avsiktsuppsåt innebär att man utför en gärning för att en viss följd ska inträffa.
Insiktsuppsåt innebär att man inser att ens handlande mycket sannolikt får en viss följd, även om det inte var ens huvudsakliga avsikt. Exempelvis om man anlägger en brand för att man vill bränna upp ett hus och vet att det finns folk i huset som kan stryka med. Om man ändå tänder eld på huset kan insiktsuppsåt föreligga.
Den sista formen uppsåt kallas likgiltighetsuppsåt. Uppsåtsformen innebär att man i alla fall har en misstanke om en viss följd men att man inte ser det som ett skäl att avstå från handlingen.
Din situation
En läkare får inte skriva ett vårdintyg utan att ha undersökt patienten. Att tvångsvårda en person är en ingripande åtgärd och det är därför viktigt att allt går rätt till. Osant intygande regleras i 15 kap. 11 § brottsbalken. För osant intygande kan den dömas som i ett intyg eller annan urkund lämnar osann uppgift om vem hen är eller om annat än egna angelägenheter, förutsatt att åtgärden innebär fara i bevishänseende. En osann uppgift i ett läkarintyg kan sannolikt falla in under bestämmelsens tillämpningsområde.
Rekommendation
Om du är missnöjd med den vård du fått kan du i första hand vända dig till patientnämnden i din region. Du kan också vända dig till IVO med klagomål på hälso- och sjukvård. Hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen. Du kan även boka en tid med en av Familjens Jurists jurister.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.