Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan en person med flyktingstatus få pass för att besöka hemlandet?

Kan en person med flyktingstatusförklaring UNHCR, boende i Sverige sedan tre år, - ansöka om svenskt pass för att göra besök i hemland?

Rådgivarens svar

2022-04-04

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga rör migrationsrätt och därför kommer jag att redogöra för reglerna i Utlänningslagen (UtlL).

Möjligheten att få svenskt pass

En person som har svenskt medborgarskap har möjlighet att erhålla svenskt pass. Om personen inte har svenskt medborgarskap går det därmed inte att få ett svenskt pass. Som en person med flyktingstatusförklaring har man däremot möjlighet att få en resehandling enligt UtlL 4 kap 4 §, men det kommer då att stå i resehandlingen att personen inte får resa till sitt hemland eller det landet hen har flytt ifrån.

Förlora flyktingstatus

Det finns flera situationer som kan göra att en flykting blir av med sin flyktingstatusförklaring. De grunderna anges i UtlL 4 kap 5 § och är bland annat om flyktingen av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd där hen är medborgare. Detta har Migrationsdomstolen till exempel ansett vara när personen skaffat hemlandspass eller tillstånd att resa dit. Då har personen upphört att vara flykting och flyktingstatusförklaringen har återkallats.

Rekommendation

Utifrån informationen ovan kan jag sammanfattningsvis säga att det inte finns något resedokument som personen kan få via svenska myndigheter som gör att det är möjligt att resa till hemlandet, om det inte är så att hen är svensk medborgare och kan få svenskt pass. Det är också en stor risk att försöka få fram sådana dokument via hemlandets myndigheter eftersom det kan leda till att personen förlorar sin status som flykting. Min rekommendation är därför att inte ta kontakt med hemlandets myndigheter för hjälp i sådana frågor. Vid frågor om resehandling och hur sådana fungerar för andra resor är det däremot möjligt att kontakta Migrationsverket.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att skicka in en ny fråga till oss!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.