Hejsan! jag har uppehållstillstånd i Sverige för någon med ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land. I 17 /08/2021 blev Jag dömd till 30 dagsböter a 50 kronor per dag. Min fråga är: kommer denna domen att påverka min ansökan till permanent uppehållstillstånd och medborgarskap? Tusen tack.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga avser uppehållsrätt samt svensk medborgarskap. Förutsättningarna för uppehållsrätt regleras i Utlänningslagen, och förutsättningarna för svensk medborgarskap i Lagen om svensk medborgarskap. Jag kommer att redogöra för relevanta bestämmelser i dessa lagar för att sedan koppla dessa till din situation.
Permanent uppehållstillstånd
Förutsättningarna för att erhålla permanent uppehållstillstånd i Sverige kan se något annorlunda ut beroende dels på vilken grund man erhållit sitt initiala tidsbegränsade uppehållstillstånd, dels på ens ålder och vem det är som ska göra ansökningen. De generella kraven, som således gäller i de fall något undantag inte är för handen (dvs om man är ex under 15 år eller erhåller bland annat ålderspension), återfinns emellertid i 5 kap. 7 § Utlänningslagen. Där framgår att ett permanent uppehållstillstånd får beviljas endast om utlänningen, dvs den sökande, kan försörja sig och det med hänsyn till sökandens förväntade levnadssätt inte råder tveksamhet om att ett permanent uppehållstillstånd dör beviljas.
Vad menas då med detta? Jo, dels måste den sökande ha en någorlunda stabil ekonomisk situation, dels får den inte ha ägnat sig åt (eller kan förväntas ägna sig åt) brottslig verksamhet. När det gäller graden av brottslig verksamhet uttrycks i förarbeten till den aktuella bestämmelsen att den inte enbart avser grövre slag av brottslighet, men att det dock inte bör vara tillräckligt med mer bagatellartade förseelser.
Medborgarskap
Förutsättningarna för att erhålla svenskt medborgarskap genom ansökan regleras i 11 § Lagen om svenskt medborgarskap. Enligt bestämmelsen krävs att personen har styrkt sin identitet och fyllt 18 år. Vidare krävs att personen har permanent uppehållstillstånd i Sverige och har sin hemvist här i landet (hur lång tid man ska ha haft sin hemvist varierar dock - för andra utlänningar är nordiska medborgare samt flyktingar och statslösa gäller en hemvist om 5 år i Sverige). Tillsist finns ett krav på att personen haft och kan förväntas ha ett hederligt levnadssätt.
Svensk medborgarskap kräver således att en del förutsättningar är uppfyllda och däribland, likt kraven för permanent uppehållstillstånd, krävs att personen inte ägnat sig eller kan förväntas ägna sig åt brottslig verksamhet. Här tillämpas en så kallad karenstid - den som dömts för brott kan i regel inte beviljas svenskt medborgarskap förens en viss tid förflutit. Karenstiden ser olika ut beroende på vilken påföljd man dömts till (vilket i sin tur ofta beror på brottets allvarlighetsgrad). För 30 dagsböter gäller som riktlinje en karenstid på ett år från den tidpunkt då brottet begicks. Dock utgör detta som sagt en riktlinje och vid en ansökan om medborgarskap ska en individuell prövning göras. Det är således inte givet att ett års-tiden alltid tillämpas, utan den kan med hänsyn till omständigheterna såväl förlängas som förkortas.
Kopplat till din situation
Av ovan gjorda redogörelse framgår att din dom kan komma att påverka dina möjligheter att ansöka om permanent uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. Tyvärr går det inte att svara exakt på om domen skulle leda till avslag på dina ansökningar, men under förutsättning att detta är den enda domen du har mot dig och med hänsyn till att påföljden dagsböter ofta avser förhållandevis bagatellartade förseelser ligger det nära till hands att sluta sig till att domen inte påverkar dina möjligheter till bifall på ansökningarna i avgörande negativ riktning.
Önskar du vidare vägledning i din fråga kan det vara en god idé att kontakta en jurist. Annars hoppas jag att du känner att du fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen om du har fler frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.