Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan ett förnamn göras om till efternamn?

Hej. Kan jag ta ett av min fars förnamn och göra till efternamn utan att lägga till dotter på slutet? Kan man göra om ett av sina egna förnamn och göra om till efternamn?

Rådgivarens svar

2021-10-06

Hej, tack för att du vänder dig till oss med barn sina  fråga! Nedan följer en redogörelse för vilka regler som kan aktualiseras i situationen du beskriver, följt av en sammanfattande rekommendation. Relevanta bestämmelser finns i lagen om personnamn

Byta efternamn till namn med anknytning till en förälder

Av 9 § lagen om personnamn framgår att man får byta till ett efternamn som:

-föräldrarna eller någon av föräldrarna bär

-någon av föräldrarna burit

- är ett dubbelt efternamn enligt 20 § andra stycket lagen om personnamn, som är bildat av efternamn som föräldrarna bär eller burit

- är bildat av något av föräldrarnas förnamn med tillägg av -son eller -dotter, eller som är bildat på jämförligt sätt

Detta talar för att det hade gått att använda din fars förnamn som efternamn om du la till “dotter” på slutet. Jag förstår dock på din fråga att det inte är det du önskar. 

Byta efternamn till andra efternamn

Av 13 § lagen om personnamn framgår att man kan byta till ett annat efternamn om förutsättningarna i 14-19 §§ samma lag är uppfyllda eller om det annars finns särskilda skäl. Bedömningen av om särskilda skäl föreligger handlar om ifall det i det enskilda fallet finns så starka skäl att det motiverar ett godkännande av namnbyte trots att det i reglerna finns hinder för bytet. Regeln ska iakttas med försiktighet och är inte tänkt att utgöra ett generellt undantag från reglerna. Bedömningen görs som en helhetsbedömning i varje enskilt fall. 

14 § lagen om personnamn

Även om utgångspunkten är att den enskilda ska ha stor frihet när det gäller namnbyte, räknar 14 § lagen om personnamn upp krav som ställs för att ett namn ska kunna förvärvas som nybildat efternamn. Bland annat framgår av paragrafen att namnet inte får väcka anstöt eller vara olämpligt att ha som efternamn. Av 14 § första punkten lagen om personnamn framgår också att en person får byta till ett nybildat efternamn endast om namnet inte används som förnamn.

Rekommendation

Att 14 § lagen om personnamn klargör att man får byta till ett efternamn endast om det inte används som förnamn talar för att byte av efternamn på det sätt du beskriver i din fråga inte skulle gå att genomföra, om det inte föreligger särskilda skäl. En sådan bedömning görs av Skatteverket och är som sagt baserad på samtliga omständigheter i det enskilda fallet. Du kan läsa mer om namnbyte och hur det går till att ansöka om att få byta efternamn på Skatteverkets hemsida. För vissa ansökningar om namnbyte betalar man en avgift medan vissa ansökningar är avgiftsfria, och handläggningstiderna varierar för olika typer av namnbyten. Om du skulle vara intresserad av vidare juridisk rådgivning vill jag tipsa om möjligheten att boka en tid för ett möte med en jurist här på Familjens jurists hemsida

Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga. 



Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.