Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan ett samboförhållande påverka rätten till försörjningsstöd?

Jag och min pojkvän har ett dilemma, vi vill flytta ihop men det finns en del som gör det svårt. Han har varit arbetslös ett längre tag och har svårt att få jobb vilket gör att han får bidrag från soc. Han är skriven i Linköping och jag i Stockholm. Nu vill han endast söka jobb i Stockholm då han vill flytta hit, det vi är rädda för är att om han skulle hyra ut sin lägenhet och skriva sig som inneboende hos mig är att jag ska behöva betala för honom, då jag har en heltidsanställning och ganska bra lön. Hur kan man göra detta på ett smidigt sätt, min hyra är väldigt hög och det skulle bli billigare för oss båda om vi skulle dela på hyran. Även att han måste skriva in sig på i Stockholm via soc och arbetsförmedlingen. Hur kan vi göra?

Rådgivarens svar

2021-12-12

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Jag tolkar din fråga på så sätt att du undrar om den omständigheten att du och din pojkvän flyttar ihop kan leda till att han inte längre är berättigad till bistånd, varför du i praktiken således skulle behöva betala för honom. Din fråga rör således i huvudsak bestämmelser i Socialtjänstlagen, varför jag kommer att redogöra för dessa (samt vissa andra i andra lagar) för att sedan koppla dessa till din/er situation.

Rättsverkningar av samboförhållande

För sambos gäller huvudsakligen vad som står föreskrivet i Sambolagen. Denna lag tar sikte på att skydda båda parterna, men som sambos åtnjuter man dock inte lika starkt skydd som makar gör enligt Äktenskapsbalken. Detta eftersom två personer som bor ihop i ett samboförhållande inte vidtagit någon rättsligt bindande handling, vilket dock är fallet för de som ingått äktenskap. Således gäller mindre långtgående och inte lika starkt påtvingande regler för de som är sambos, detta med den effekten att båda parter, som sagt, inte heller åtnjuter lika långtgående skydd. Således anses sambos i regel inte ha några rättsliga förpliktelser gentemot varandra. Enligt 9 § Sambolagen finns dock en möjlighet för sambos att ingå ett så kallat samboavtal, men denna regel avser framförallt avtal avseende en eventuell bodelning i de fallet att samboförhållandet upphör. I övrigt anses två sambos agera som två civilrättsliga rättssubjekt och kan således avtala mellan sig bäst dom vill, men lagstiftning om att sambos ska sörja för varandra saknas.

Bistånd

Bistånd enligt 4 kap. 1 § Socialtjänstlagen kan ges till den som själv inte kan tillgodose sina behov eller kan få dom tillgodosedda på annat sätt. Bistånd kan således utgå för en persons försörjning och livsföring i övrigt. Den som inte kan försörja sig men som kan arbeta har rätt till försörjningsstöd om han eller hon står till arbetsmarknadens förfogande. Syftet med bistånd är att tillförsäkra en person en skälig levnadsstandard och biståndet ska utformas så att det stärker personens möjligheter att leva ett självständigt liv.

Utgångspunkten är att det vid en ansökan om bistånd ska göras en individuell behovsprövning. Avseende skrivelsen om att personen inte ska kunna få sina behov tillgodosedda på annat sätt åsyftas såväl samhälleliga som privata åtgärder. När det gäller samhälleliga åtgärder innebär skrivelsen att bistånd enligt Socialtjänstlagen är subsidiär (aktuell då andra medel inte står till buds) i förhållande till exempelvis socialförsäkringar. Med privata åtgärder kan avses egna disponibla tillgångar eller anhörigas insatser. Två personer som är sambos kan i Sverige, i vissa fall, anses såsom anhöriga till varandra. En viss skiljelinje tycks dock gå vid vänner - I ett rättsfall från Högsta Förvaltningsdomstolen (RÅ84 2:27) ansågs den omständigheten att en biståndssökande hade lyckats på pengar till betalning av hyra genom lån från en vän inte medföra att hans rätt till bistånd enligt 4 kap. 1 § Socialtjänstlagen bortfallit.

Kopplat till din/er situation

Eftersom bistånd utgår efter en individuell behovsprövning är det tyvärr svårt att ge något svar på om din pojkväns rätt till bistånd skulle bortfalla i anledning av att ni flyttar ihop. Även med hänsyn till att jag vet för lite om er respektive ekonomiska situation så har jag svårt att ge ett klart svar. Det som dock kan nämnas är att din roll som din pojkväns sambo kan komma att utgöra en faktor i bedömningen av din pojkväns behov av bistånd, dock bör då din egen ekonomiska situation spela roll i sammanhanget. Har du inte medel eller möjlighet att hjälpa din sambo att sörja för sin livsföring, är det inte uteslutet att han fortfarande kan erkännas bistånd.

Min rekommendation till er är att ni vänder er till antingen Socialtjänsten i den kommun ni avser flytta ihop i, dvs Stockholm, och ber om vidare vägledning, eller att ni här hos oss går vidare genom att kontakta en jurist. På så sätt kan rättsläget avseende din status som potentiell sambo närmare utredas, och ni kan närmare fråga om situationen är sådan att du kan komma att räknas som anhörig eller snarare som en vän som i enlighet med det redovisade rättsfallet kan lämna bidrag utan att rätten till bistånd bortfaller.

Jag hoppas att du/ni fick svar på er fråga. Har ni fler frågor går det hur bra som helst att återkomma till oss här på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.