Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan ett tillfälligt uppehållstillstånd som har beviljats för anknytning förlängas p.g.a. en ny relation?

Jag är i en relation med en kille som har tillfälligt uppehållstillstånd som han sökte med tidigare partner. Deras relation har tagit slut men han bor fortfarande kvar där men vi vill att han ska flytta till mig. Kan han flytta till mig nu och ändra adress till min utan att hans uppehållstillstånd riskerar att dras in? Är han garanterad att få stanna oavsett ända tills tillståndet går ut och att vi innan det går ut i tid, ansöker om förlängning med avseende på vår relation?

Rådgivarens svar

2021-12-26

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att grunden till din pojkväns tillfälliga uppehållstillstånd är anknytning, d.v.s. hans relation med sin tidigare partner och kommer svara dig utefter det. Jag kommer att redogöra för vilka regler som gäller i fråga om anknytning och uppehållstillstånd och avslutningsvis gå igenom er situation.

Uppehållstillstånd på grund av anknytning

Regler om uppehållstillstånd finns i utlänningslagen. Man ska beviljas uppehållstillstånd om man är gift, sambo eller barn till en person som är bosatt eller har uppehållstillstånd i Sverige (5 kap. 3 §).Man kan även beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning om man har för avsikt att ingå äktenskap eller ett samboförhållande med en person bosatt i Sverige om förhållandet framstår som seriöst (5 kap. 3 a §).

Ett uppehållstillstånd som har beviljats på denna grund ges på två år, eller kortare om anknytningspersonen har tillfälligt uppehållstillstånd. Därefter ges ytterligare ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på två år om förutsättningarna fortfarande är uppfyllda, det vill säga förhållandet består (5 kap. 3 g §). Efter tre år finns det möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd (5 kap. 3 g, 7 §§).

Vilka krav ställs på anknytningspersonen? (5 kap. 3 b § och 9 §)

·     Du ska kunna försörja dig själv.

·     Du ska kunna försörja personen/personerna som ansöker om uppehållstillstånd.

·     Du ska ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för er.

Migrationsverket har fått i uppdrag av regeringen att meddela närmare föreskrifter om försörjningsförmåga och vad som är en bostad av tillräcklig storlek (1 och 2 §§). Exempelvis så räcker det för två vuxna att bostaden har ett rum och kokvrå. Finns det barn så går det bra att två barn delar på ett rum. På Migrationsverkets hemsida går det att läsa mer om bostad- och försörjningskravet. Migrationsverket har även ett rättsligt ställningstagande om försörjningskravet, där kan man läsa mer ingående om deras bedömning i frågan.

Om förhållandet har upphört?

Om ett nytt uppehållstillstånd inte kan ges på samma grund då förhållandet har upphört finns det möjlighet att få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (5 kap. 16 §).

Det är fallet om:

·     Det finns en särskild anknytning till Sverige (det kan exempelvis vara att man har kommit in på den svenska arbetsmarknaden eller har träffat en ny partner),

·     förhållandet har upphört på grund av våld eller kränkningar,

·     andra starka skäl talar för fortsatt uppehållstillstånd.

Mer information om förlängning av uppehållstillstånd om förhållandet tar slut finns hos Migrationsverket

Er situation och rekommendation

Din pojkvän har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd p.g.a. en anknytning som inte längre består. När och om han ansöker om förlängning av sitt uppehållstillstånd finns inte grunden kvar han beviljades uppehållstillstånd för, d.v.s. hans tidigare relation. Din pojkvän kan då ansöka om förlängning av sitt uppehållstillstånd på grund av särskild anknytning till Sverige, vilket i ert fall är hans relation till dig. På Migrationsverkets hemsida finns det information om vilka uppgifter de behöver samt möjlighet att göra ansökan. Hans tillfälliga uppehållstillstånd kommer inte dras in om han flyttar till dig och för att få förlängt uppehållstillstånd vid en ny relation krävs det normalt att ni ska bo ihop.

Ni kan läsa mer om migration hos Familjens Jurist. Jag hoppas att ni fick svar på er fråga!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.