Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan jag få ersättning om jag inte kan arbeta på grund av fysiska besvär?

Jag har fysiska besvär/symtom konstant dagligen mer eller mindre som drabbar/påverkar min vardag, speciellt när det gäller arbete att inte kunna jobba sen ca ett halvår tillbaka och nu fortfarande är det så. Jag är arbetslös, eventuellt om jag är timvikarie någon gång men inte jobbar heltid, vad har jag rätt till för ersättning? jag kan ju inte bara nekas till alla sorts olika ersättningar som finns? Jag behöver alla tips, råd och stöd för hjälp mot ekonomin som jag bara kan för min vardag och min lägenhet!

Rådgivarens svar

2022-11-05

Inledning

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om att eventuellt kunna få ekonomisk ersättning för att klara vardagen, vilket delvis berör socialförsäkringsrätt och socialrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i socialförsäkringsbalken (SFB) och socialtjänstlagen (SoL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Sjukpenning för arbetssökande

Är man försäkrad i Sverige har man rätt till sjukpenning vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel, 27 kap. 2 § SFB. Denna rätt gäller även om man inte är anställd utan är arbetssökande men inte kan ta ett arbete eller arbeta för att man är sjuk. Man kan då få sjukpenning om man

  • inte kan ta ett arbete eller arbeta för att man är sjuk
  • är inskriven och aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen
  • har arbetat tidigare så att man har en sjukpenninggrundande inkomst
  • är försäkrad i Sverige.

Man är i regel försäkrad i Sverige om man bor och arbetar här, eller tidigare har gjort det. Man kan beviljas sjukpenning på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent.

Du kan läsa mer om sjukpenning för arbetssökande på Försäkringskassans hemsida.

Sjukersättning och aktivitetsersättning

Är arbetsförmågan långvarigt nedsatt, är det möjligtvis mer aktuellt med sjukersättning.

En försäkrad i Sverige som har en arbetsförmåga som är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom eller annan nedsättning kan enligt 33 kap. 5 § SFB ha rätt till sjukersättning. Det krävs att arbetsförmågan kan anses stadigvarande nedsatt och alla rehabiliteringsmöjligheter ska vara uttömda, 33 kap. 6 § SFB.

Om man har fyllt 30 år kan man få sjukersättning på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent. Om man är under 30 år kan man endast få sjukersättning om arbetsförmågan är helt nedsatt.

Om man ännu inte fyllt 30 finns det en möjlighet att i stället få aktivitetsersättning. Då krävs att nedsättningen av arbetsförmågan kan antas bestå under minst ett år. Aktivitetsersättning kan man få på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent.

Du kan läsa mer om sjukersättning och aktivitetsersättning på Försäkringskassans hemsida.

Försörjningsstöd

Har man inte möjlighet att få ersättning från Försäkringskassan, men inte själv kan tillgodose sina behov, kan man ha rätt till ekonomiskt bistånd från socialnämnden i kommunen enligt 4 kap. 1 § SoL. Detta inkluderar ett försörjningsstöd samt bistånd till livsföringen i övrigt.

Försörjningsstödet ska tillgodose hushållets regelbundna utgifter varje månad, exempelvis hyra och matkostnader. Ekonomiskt bistånd till livsföringen i övrigt ska tillgodose kostnader för behov som uppstår då och då, exempelvis kostnader för tandvård eller sjukvård.

I regel har man inte rätt till ekonomiskt bistånd om man har pengar på banken eller andra tillgångar, och man ska alltid i första hand söka andra bidrag och ersättningar som man kan få.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Jag har tyvärr för lite omständigheter för att göra en bedömning av vilka ersättningar du skulle kunna ha rätt till, men jag har ovan beskrivit de som jag bedömer skulle kunna vara aktuella beroende på din situation.

I första hand ska du vända dig till Försäkringskassan för att få hjälp med ersättning. Om dina fysiska besvär är mer kortvariga skulle möjligtvis sjukpenning för arbetssökande vara något som du kan söka, förutsatt att du är inskriven och aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Är dina fysiska besvär snarare stadigvarande, så pass att du aldrig kommer kunna arbeta heltid igen, kan det vara aktuellt med sjukersättning. Är du under 30 år skulle även aktivitetsersättning kunna vara ett alternativ, eftersom kravet där är något lägre på hur stadigvarande nedsättningen ska vara.

Har du inte möjlighet att få någon ersättning från Försäkringskassan kan du i stället vända dig till socialnämnden i din kommun för ekonomiskt bistånd. Du kan i så fall i regel inte ha några pengar på banken eller andra tillgångar.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du har rätt till någon ersättning. Jag kan tyvärr inte ge dig ett tydligt svar eftersom jag saknar för mycket omständigheter, men bedömer ändå utifrån din det du skriver i din fråga att det finns viss möjlighet. Min rekommendation till dig är att i första hand kontakta Försäkringskassan för vidare hjälp där angående om du skulle kunna ha rätt till någon ersättning från dem.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.